Gala večerom u Pragu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

5
Radiosarajevo.ba
Gala večerom u Pragu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine
Foto: Radiosarajevo / Nezaboravna gala večera

U Pragu je sinoć jednoj nezaboravnoj gala večeri održana proslava Dana državnosti, bosanskohercegovačkog zajedništva u Češkoj, skorih 30 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, uz izuzetan program kojeg su uveličali i oduševili goste i publiku - Antonija Batinić s Kupresa i pijanist Gabrijel Prusina iz Mostara, oboje članovi Mostar Sevdah Reuniona.

Na pozornici im se zatim pridružio izvrsni Predrag Duronjić, uz prof. Aidu Mujačić iz Tuzle. Pragom su zaista odjekivali božanstveni zvuci Bosne i Hercegovine.

Prije intoniranja himni zastave Bosne i Hercegovine i Češke Republike u dvoranu su unijeli zastavu veterani i generali češke Armade koji su devedesetih služili u BiH, i bio je ovo divan način da im se zahvali za njihov rad.

Sutra premijera dokumentarnog filma "Zmaj od Bosne" Avde Huseinovića: Sačuvati historiju od zaborava

Sutra premijera dokumentarnog filma "Zmaj od Bosne" Avde Huseinovića: Sačuvati historiju od zaborava

Ambasada Bosne i Hercegovine u Češkoj odala je i počast za dvoje Čeha koji su kad je bilo najteže pomogli Bosnu i Hercegovinu, koji su bili desna ruka naših ljudi, nesebična pomoć i podrška kad su devedesetih godina stigli u Češku - Šimon Panek i Dana Nemcova, danas jedni od najuglednijih Čeha.

Ovom se večeri odala i počast dvojcu koji je zadužio našu domovinu svojim radom i angažmanom kroz sve godine svog života u Češkoj, neprevaziđenom dr. Edibu Edi Jaganjcu i pokojnom Vesi Đoremu, nikad zaboravljenom članu bh. zajednice u Pragu, koji je živio kulturu Bosne i Hercegovine svakim svojim damarom.

Uručeno im je priznanje s radom proslavljenog akademskog slikara Aldina Popaje iz Jajca, nastanjenog u Pragu. Više od 50 stranih ambasadora, čeških zvanica i Bosanaca i Hercegovaca uveličalo je ovu noć u velebnoj dvorani praške Akademije muzičke umjetnosti čuvenom HAMU.

Ambasada se posebno zahvalila onima koji su pomogli organizirati ovu večer - Češkobosanskoj privrednoj komori, i to posebno Tariku Altumbabiću, Damiru Bajagiloviću, Adamu Lukešu i Harisu Imširagiću., restoranu Kogo Slovansky Dum, Aidi i Mići Periću, Neli i Borislavu Bačeviću, Mireli i Renatu Bohm - Corto Old Tonw Residence, Mirsadu Avdibegoviću, Elvisu Pršešu, Vladi Vukoviću, Draženu Džidžanoviću i Senadu Bijediću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije