Gabriel Escobar se neće sastati sa Miloradom Dodikom

8
Radiosarajevo.ba
Gabriel Escobar se neće sastati sa Miloradom Dodikom
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Erol Avdović, novinar koji decenijama izvještava iz sjedišta Ujedinjenih nacija potvrdio je putem Facebooka da se Gabriel Escobar, specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Joea Bidena za Zapadni Balkan neće sastati sa Miloradom Dodikom, članom Predsjedništva BiH.

Napomenimo da će Escobar posjetiti BiH, te bi 8. i 9. novembra trebao održati sastanke sa predstavnicima bh. vlasti.

"Prvo odlična vijest stiže iz Washington: gospodin Gabriel Escobar se u Sarajevu ili bilo gdje drugo u Bosni i Hercegovini neće sastajati sa Miloradom Dodikom.

Mjesec maj donosi promjene za penzionere u FBiH: Šta se mijenja i kako će utjecati na njih?

Mjesec maj donosi promjene za penzionere u FBiH: Šta se mijenja i kako će utjecati na njih?

Njegov će se rušilački pohod i politička galama kojom širi (ratnu) psihozu i unosi nemir među sve građane u Bosni i Hercegovine - najavljujući, politički, pravni, pa i sigurnosni haos - (vjerovatno) iznova i dodatno sankcionisati.

I bitno je da u tome učestvuje Evropa koliko i Amerika, hoće li - vidjećemo. Sankcionirat će se sigurno i ostali koji bi od ove Dodikove političke galame htijeli dodatno da politički ili drugačije profitiraju.

Washington i Brisel imaju dodatnu godinu dana u kojoj ne samo da će morati rješavati vjerovatno uvećano - robustnije prisustvo EUFOR-a, već i vraćanje kredibiliteta OHR-u.

Ovo drugo se najbolje može očitovati ukoliko EU i Visoki predstavnik, na tragu onoga što je Amerika započla - izvuku svoje sankcije, odnosno bonske ovlasti iz ladice - u Sarajevu i Briselu. I ako Washingtonu kako najbolje znaju ovu krizu iskoriste kao šansu i nastave gurati one reforme koje nisu samo kozmetičke, a posebno ne u korist etnonacionalnog koncepta u Bosni i Hercegovini.

Rata u Bosni neće biti, ali razum mora da radi - U protivnom, Washington i Brisel, iduće godine u ovo vrijeme će biti još u slabijoj poziciji u odnosu na vojno jaku Rusiju, pa i ekonomski agresivnu Kinu. Zapadni Balkan, i posebno Bosna su vjerodostoijni lakmus test za to", napomenuo je Avdović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije