Fratar i imam ponovo okupili političare i privrednike pa zajedno proslavili Božić

Radiosarajevo.ba
Fratar i imam ponovo okupili političare i privrednike pa zajedno proslavili Božić
Foto: Radio Olovo / Božićni prijem

Još jedan divan primjer svjedočenja istinskih bosanskih vrijednosti u predblagdansko vrijeme.

Predstavnici, vjerskog, političkog, privrednog i drugih oblasti javnog života iz Olova, Vareša, Kaknja, ali  i uzvanici iz drugih mjesta u BiH okupili su se i ove godine na tradicionalnom božićnom prijemu što ga organizuje upravitelj Svetišta Gospe Olovske.

Izražavajući svima toplu dobrodošlicu fra Ilija Božić je kazao kako su božićni prijemi i ova decenijska olovska tradicija uvijek prilika i za rezime urađenog u godini na izmaku te utvrđivanje planova za Novu godinu, prenosi Radio Olovo.

Božićni prijem - undefinedFoto: Radio Olovo: Božićni prijem

U tom kontekstu on je podsjetio na važnost aktuelnih radova i realizaciju projekta obnove i sanacije objekta crkve. Kako se radi o spomeniku kulture u BiH on je kazao da se na raspisane tendere za obnovu u 2018. i 2019. nije se javila niti jedna firma koja posjeduje certifikat za radove na ovakvim objektima.

"Do sada prikupljena sredstva, a ta akcija je i dalje u toku, dovoljna su da se krene u prvu fazu koja podrazumijeva izmjenu temelja crkve i novi drenažni sistem. Nadam se će u godini pred nama ti radovi započeti i da ćemo i dalje imati vašu podršku",  naglasio je u svom obraćanju fra Ilija Božić.

Božićni prijem - undefinedFoto: Radio Olovo

On je govoreći o važnosti  projekta kazao kako je Svetište Gospe Olovske, kao jedno od najstarijih Marijanskih svetišta na Balkanu, kulturno-historijsko blago BiH koje, djelujući preko svojih bosanskih fratara, već 640 godina svjedoči njenu državnost i samostalnost. 

Osim toga ovdje u samostanu Gospe Olovske pokopan je i otac bosanske povijesti i štampanog bosanskog pisma – bosančice fra Matija Divković.

"Sve su ovo razlozi zbog kojih vjerujem da ćemo u našim naporima na očuvanju i zaštiti Svetišta imati ne samo podršku Vas ovdje prisutnih nego i zvaničnih institucija sa svih nivoa u našoj državi", kazao je u svom obraćanju upravitelj Svetišta fra Ilija Božić čestitajući na kraju vjernicima katolicima Božić, a svima ostalima sretnu i uspješnu Novu 2020. godinu. 

Čestitke i riječi podrške uputili su potom u svom obraćanju Esad ef. Pepić glavni imam MIZ Olovo, načelnik Općine Olovo Đemal Memagić, te predsjedavajući OV Kakanj Slaven Katičić koji je pozvao fratra, imama i načelnika u zvaničnu posjetu Kakanju gdje bi, uz već obavljene konsultacije sa načelnikom Kaknja, utvrdili modalitete pomoći projektu obnove i zaštite Svetišta Gospe Olovske. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije