Balkanska posla / Hodža, fratar i paroh postali nerazdvojni prijatelji

06. 05. 2018. u 23:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Naslov poput ovog izgleda nekima kao šala, no u ovom slučaju nije. Došli teolozi - Hrvat i još k tome fratar, Srbin - pa još i paroh, s njima i bošnjački hodža, a sva trojica Bosanci, u kafić Kum u Vojniću nedaleko od Karlovca, sjeli za stol i naručili kavu, kafu i kahvu, piše Jutarnji list. 

Fra Ivo Bošnjak (36), rođen je u Rami-Prozoru, stigao je prošle godine u Vojnić i preuzeo Župu svetog Antuna Padovanskog.

Hodža Admir Muhić (40) je iz Busovače, a od 1992. godine živio je u Puli, prvo radno mjesto 1998. mu je u Varaždinu, dvije godine poslije se tamo preselio, a onda za još dvije formirao džemat u Bogovolji. Sada je glavni imam karlovačkog Medžlisa.

Široj javnosti je hodža postao poznat nakon toplog i dirljivog pisma dobrodošlice papi Franji prilikom njegove posjete Sarajevu 2015. godine. Jutarnji piše da mu je baš danas jedan od najznačajnijih dana otkako je na Kordunu, na groblju u Širokoj Rijeci imat će svečano otvorenje gasulhane (mrtvačnice), a potom u Bogovolji svečanost otvaranja novoizgrađene džamije, prve u Karlovačkoj županiji, a četvrte u Hrvatskoj.

Željko Vidaković (41), rođen je u Zvorniku, nekoliko godina je predavao vjeronauk u mjestu nedaleko od rodnog grada, a onda je 2011. stigao u Vojnić i postao paroh Kolarićko-veljunske parohije, sjedište mu je Kolariću, a brine o ljudima na terenu udaljenom 30 kilometara na svaku stranu svijeta.

Zašto je ovu trojicu dragih i njemu odanih ljudi Svevišnji okupio na mjestu gdje svoju domovinu mogu gotovo opipati, u pograničnoj općini Karlovačke županije, on zna najbolje, ali ovaj dio je baš trebao ovakve ljude, piše Jutarnji. Ljude koji različitost spajaju.

Vjera spaja kroz lijepe stvari, ali i kroz probleme kroz koje prolaze svi.

„Malo je reći da su međuvjerski odnosi korektni, jer su oni još i bolji. A što se nas trojice tiče, tu ne treba trošiti riječi“ - slaže se trojac. Ova tri interesantna Bosanca šire ljubav i toleranciju u Hrvatskoj, što budi duboko poštovanje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA