Francuska ministrica: Podržavamo članstvo BiH u Europskoj uniji ili NATO-u

5
Radiosarajevo.ba
Francuska ministrica: Podržavamo članstvo BiH u Europskoj uniji ili NATO-u
Foto: Facebook / Bisera Turković i Catherine Colonna

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova, Bisera Turković uputila je pismo Catherine Colonni, ministrici vanjskih poslova Francuske.

U odgovoru na pismo, francuska ministrica napisala je da Bosna i Hercegovina, koja se suočava sa vanjskim uplitanjem i prikrivenim prijetnjama formulisanim protiv nje, u pogledu mogućeg članstva u Europskoj uniji ili NATO-u, može računati na podršku Francuske i Europske unije.

Colonna je nedavno preuzela dužnost ministrice vanjskih poslova Francuske te ističe da s posebnom pažnjom prati dešavanja u Bosni i Hercegovini i regionu Zapadnog Balkana, "posebno u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu".

Žena u Brazilu dovela mrtvaca u banku kako bi mogla podići kredit

Žena u Brazilu dovela mrtvaca u banku kako bi mogla podići kredit

Emmanuel Macron: Nema prostora za negiranje historije i revizionizam

Emmanuel Macron: Nema prostora za negiranje historije i revizionizam

"U tom smislu, željela bih pozdraviti Vaše aktivnosti kako bi se favoriziralo usklađivanje stavova Bosne i Hercegovine sa europskim stavovima u vezi sa sukobom u Ukrajini, uprkos unutrašnjoj situaciji za koju znam da je posebno složena. Solidarnost u vrijeme krize je osnovna vrijednost za članstvo u Evropskoj uniji", navela je francuska ministrica Colonna.

Kako je istakla, u trenutku kada su neopravdani postupci Rusije doveli do povratka rata na europskom kontinentu, što je izazvalo opravdanu zabrinutost u BiH, Francuska je preuzela svoju odgovornost državnim jačanjem EUFOR Althéae, kojim komanduje francuski general, i pružanjem zračne podrške.

"Budite sigurni u našu posvećenost održanju ove operacije" poručila je francuska ministrica Colonna.

Bisera Turković o NATO samitu: Historijski, zaključci se odnose i na BiH

Bisera Turković o NATO samitu: Historijski, zaključci se odnose i na BiH

U obraćanju ministrici Turković, posjetila je na govor Emanuela Macrona, predsjednika Republike Francuske povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, u kojem je rekao da nema mjesta za negiranje, za historijski revizionizam ili veličanje osuđenih ratnih zločinaca, u zemlji koja je izrazila želju da se pridruži Europskoj uniji, a time i njenim vrijednostima.

"To su teme koje pratimo s posebnim oprezom. Možete računati na našu odlučnost da radimo uz vas za stabilnost zemlje i zajedničku budućnost mira i prosperiteta. To zahtijeva pristupanje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji, cilj kojeg Francuska u potpunosti podržava.

Europsko vijeće koje je zasjedalo 23. i 24. juna, saopćilo je da je spremno dati status kandidata Bosni i Hercegovini. Ovo je važan korak. Istovremeno, potrebno je implementirati obaveze iz političkog sporazuma zaključenog 12. juna u Briselu, što može samo pogodovati europskom putu Bosne i Hercegovine, navela je francuska ministrica Colonna, izražavajući nadu u skori susret sa ministricom Turković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije