Bisera Turković se sastala sa zastupnikom u Bundestagu Peterom Beyerom

2
Radiosarajevo.ba
Bisera Turković se sastala sa zastupnikom u Bundestagu Peterom Beyerom
Foto: MVP BiH / Beyer i Turković

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković sastala sa sa zastupnikom njemačkog Bundestaga Peterom Beyerom, te razgovarala o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Ministrica Turković je pozdravila Rezoluciju o Bosni i Hercegovini koja je nedavno usvojena u Bundestagu, što predstavlja snažnu podršku Njemačke našoj zemlji, te istakla da je važno što su u ovom dokumentu prepoznati i označeni kočničari napretka Bosne i Hercegovine.

Ponovljena je važnost dobijanja kandidatskog statusa do kraja ove godine, što bi predstavljalo snažan signal za sve građane naše zemlje o budućem članstvu u EU, ali istovremeno bi smanjilo negativne strane uticaje u Bosni i Hercegovini.

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Sastanak Bećirovića i Ahmetovića: Jačati saradnju BiH i Njemačke

Sastanak Bećirovića i Ahmetovića: Jačati saradnju BiH i Njemačke

U kontekstu rasprava o Izbornom zakonu, ministrica je istakla da je nephodno svim građanima u Bosni i Hercegovini omogućiti jednaka prava u izbornom procesu, što će uključivati presude Evropskog suda za ljudska prava, te da nisu prihvatljive bilo kakve izmjene koje će dodatno produbiti podjele i diskriminirati građane.

Zbog blokada i opstrukcija u radu državnih institucija, naglašeno je, samo u Vijeću ministara na usvajanje čeka više od 800 različitih predmeta, među kojima su mnogi važni dokumenti za napredak naše zemlje i poboljšanje životnog standarda građana.

Zastupnik Beyer je član Odbora za vanjske poslove Bundestaga i specijalni izvjestilac poslaničke grupe CDU/CSU u Bundestagu za transatlantske odnose, Zapadni Balkan, EU proširenje i svemirsku politiku.

Osim s Turković, Beyer se danas sastao i sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, a najavljeno je da bi se trebao sastati i sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, kao i predstavnicima vjerskih zajednica i studentskih organizacija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije