Forum o NATO Trust Fondu BiH

Radiosarajevo.ba
Forum o NATO Trust Fondu BiH

Razmjena informacija o statusu NATO Trust Fonda  za BiH i izgradnji tranzicijskih kapaciteta Ministarstva odbrane BiH, bila je osnovna tema danas u Sarajevu održanog NATO-ovog ambasadorskog foruma.

Organizatori sastanka u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu bili su Ambasada Kraljevine Norveške u BiH i Ministarstvo odbrane BiH.

Sastanku su prisustvovali ambasadori zemalja članica NATO-a te predstavnici OESC-a, NATO-ovog štaba i EUFOR-a u BiH, a uime Ministarstva odbrane BiH u radu ovog skupa učestvovala je Marina Pendeš, zamjenica ministra odbrane BiH.

Jedna od tema sastanka bio je izvještaj o radu NATO TF za BiH o kome su govorili predstavnici Ministarstva i IOM-a.

Informacije o statusu NATO TF za BiH dala je u uvodnom izlaganju Regina Boucault, koja je naglasila da je NATO-ov štab u Briselu krajem marta, na prijedlog Lider Nacija, odobrio produžetak realizacije NATO Trust Fonda do 30. septembra.

IOM i Ministarsvo odbrane BiH su nastavili s aktivnostima implementacije, saradnje i koordinacije realizacije NATO Trust Fonda i on se trenutno nalazi u završnoj fazi. Dodala je da je ostvarena kvalitetna i sadržajna saradnja između MOBiH, IOM-a, Lider Nacija i drugih zemalja NATO-a i donatora, a bilateralno s Kraljevinom Norveškom, Velikom Britanijom, SR Njemačkom, Kraljevinom Holandijom, Republikom Italijom, vojno-diplomatskim predstavnicima akreditovanim u BiH, Komisijom za odbranu i sigurnost PSBiH, drugim institucijama države i entiteta, RACVIAC-om i ministarstvima odbrane - tranzicijskim timovima zemalja regiona, organima lokalne uprave i samouprave i s korisnicima pomoći radi što uspješnije realizacije NATO TF za BiH.

Zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš upoznala je učesnike sastanka da ugovori o profesionalnoj vojnoj službi za 2.750 osoba ističu u prvoj polovini 2010. godine i neće se moći produžiti zbog zakonskih ograničenja, tako da će te osobe biti otpuštene iz profesionalne vojne službe, bez mogućnosti penzionisanja. Kao posebno značajno istakla je da je Ministarstvo odbrane u 2008. donijelo Politiku tranzicije i zbrinjavanja personala i da je početkom 2009. donijelo Program tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala i stavilo u proceduru donošenje Pravilnika o tranziciji i zbrinjavanju personala.

"MOBiH će do kraja godine okončati izgradnju vlastitog sistema tranzicije i zbrinjavanja personala i, uz Vašu pomoć, pripremiti sve uvjete za implementaciju Programa tranzicije i zbrinjavanja u 2010. i narednim godinama, čime će se postići dva cilja: Osiguranje kvalitetnog zbrinjavanja otpuštenog personala i osiguranje dugoročnog podmlađivanja i modernizacije OSBiH", rekla je Marina Pendeš, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

FENA/radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije