Forum EU strategije: 'Obrazovanje i kvalifikovana radna snaga za održivi turizam u EUSAIR regionu'

0
A. S.
Forum EU strategije: 'Obrazovanje i kvalifikovana radna snaga za održivi turizam u EUSAIR regionu'
Foto: A. S. / Radiosarajevo.ba / Forum EU strategije EUSAIR u Sarajevu

U Sarajevu je danas završen Osmi forum EU strategije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) i godišnji sastanak Vijeća Jadransko-jonske inicijative (JJI) na nivou ministara vanjskih poslova.

Posljednjeg dana Foruma u hotelu 'Holiday' održana je zanimljiva panel diskusija o temi "Obrazovanje i kvalifikovana radna snaga za održivi turizam u EUSAIR regionu", na kojoj je uvodnu riječ imao Tonči Glavina, sekretar u Ministarstvu turizma i sporta Hrvatske, koji se javio videolinkom. 

Među panelistima iz BiH, regiona i Europske unije prvu prezentaciju imao je prof. Almir Peštek, redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, te Univerziteta u Mostaru i Univerziteta RISEBA u Latviji. 

Preokret: Džanan Musa i njegova zaručnica u zagrljaju, nema govora o raskidu

Preokret: Džanan Musa i njegova zaručnica u zagrljaju, nema govora o raskidu

On je u svom sjajnom izlaganju govorio kako o temi "Obrazovni sistem naspram potreba turističkih kompanija". U 20-minutnoj zanimljivoj sesiji prof. Peštek je naglasio da razvoj turističkog sektora u Bosni i Hercegovini zahtijeva (transformirani) obrazovni sistem prilagođen stvarnim potrebama turističke industrije.

Forum EU strategije EUSAIR u Sarajevu
Foto: A. S. / Radiosarajevo.ba: Forum EU strategije EUSAIR u Sarajevu

U dijelu kada je govorio o "Edukaciji i tržištu rada", prof. Almir Peštek je govorio i o deficitu na tržištu rada u BiH, s obzirom na to da mnogi kvalitetni kadrovi odlaze raditi izvan granica naše zemlje, preko Sloveniji i Švicarske pa dalje u zemlje Europske unije.

Tokom panel diskusije još su kao panelisti govorili Dimitra Vasilopoulou i Konstantina Tsakopoulou, ministri turizma iz Grčke, Georgios Emmanouil iz Europske komisije, Afed Jashari, iz Ministasrtva kulture Sjeverne Makedonije, Filippo Francini, direktor kulture i turizma San Marina, Aleksandar Vasiljević, generalni direktor hotel "Hilton" u Beogradu i Sonja Bašanović, menadžer u hotelu Ramada u Podgorici, Crna Gora.

U ulozi moderatora na ovoj panel diskusiji sjajno se snašao Faruk Čaluk.

Podsjetimo, Forum EU stragerije EUSAIR u Sarajevu je okupio mala i srednja preduzeća, istraživačke institucije, univerzitete, razvojne organizacije, udruženja i druge organizacije iz devet EUSAIR zemalja (Italija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Grčka i Albanija).

B2B sastanci u hibridnom formatu predstavljaju jedinstvenu priliku za pronalaženje partnera ili novih kontakata za poslovnu, tehnološku i projektnu saradnju u svrhu povezivanja regija, povećanja kvaliteta i zaštite okoliša, sa naglaskom, između ostalih, na sektore održivog turizma, ICT-ija, energetike i prehrambene industrije.

BiH završila predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom: Konaković predao dužnost Grlić Radmanu

BiH završila predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom: Konaković predao dužnost Grlić Radmanu

Bosna i Hercegovina završila je jednogodišnje predsjedavanje Jadransko-jonskom inicijativom (JJI) i EU strategijom za tu regiju (EUSAIR).

Bosna i Hercegovina je predsjedavanje preuzela od Republike Albanije 1. juna 2022. godine, a predsjedavanje se formalno završava 31. maja 2023. godina kada predsjedavanje preuzima Republika Hrvatska.

U Zemaljskom muzeju BiH u srijedu, 24. maja, upriličena je primopredaja predsjedavanja BiH - Republika Hrvatska kojoj su prisustvovali ministri vanjskih poslova Elmedin Konaković i Gordan Grlić-Radman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije