Forto: Trebamo se dogovoriti ko vuče zemlju naprijed, a ko nazad

6
Radiosarajevo.ba
Forto: Trebamo se dogovoriti ko vuče zemlju naprijed, a ko nazad
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Press konferencija Naše stranke

Predsjednik Naše stranke i ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Edin Forto smatra da vladajuća koalicija mora napraviti ritam koji će doprinijeti evropskom putu BiH te da se mora jasno pokazati ko je za evropski put, a ko nije.

"Trebamo se dogovoriti ko vuče zemlju naprijed, a ko nazad. Uporno sam ponavljao da evropski pregovori nisu dogovor o samo jednom zakonu kao da radimo nuklearnu centralu, već da moramo imati po 20 zakona na jednoj sjednici u narednim godinama", kazao je Forto na press konferenciji.

Naglasio je da je prvi korak usvajanje budžeta BiH, nakon čega mogu raspolagati sa 150 miliona KM bespovratnih sredstava od EU. Forto smatra da prijetnja da budžet neće biti usvojen nije odgovorno ponašanje te da im je na posljednjim sastancima u Briselu, neposredno pred historijsku odluku, jasno poručeno da BiH mora usvojiti zakon o sudu, što su i obećali.

Dragan Bursać: Amerika je rekla svoje - ako Dodik uradi pogrešan korak nestat će RS!

Dragan Bursać: Amerika je rekla svoje - ako Dodik uradi pogrešan korak nestat će RS!

"Oni ne ulaze u detalje zakona, ali zakon mora ispoštovati nezavisnost Apelacionog suda kako bi se u skladu s EU standardima propisali nadležnosti suda", kazao je Forto te pozvao državne parlamentarce da ga usvoje.

Govoreći o blokadama bankovnih računa brojim zvaničnicima zbog američkih sankcija, Forto je kazao da svaka država ima svoj interes te da postoje osobe koje su na američkoj crnoj listi koje također provode sankcije svojim polugama moći.

Elmedin Konaković sastao se sa Didierom Reyndersom: Predstavio dobru ponudu za BiH

Elmedin Konaković sastao se sa Didierom Reyndersom: Predstavio dobru ponudu za BiH

"BiH ne može priuštiti moćnog neprijatelja pa čak ni slabog neprijatelja. Naš interes je Evropska unija, a ako će nam američka administracija u tome pomoći, mi ćemo sa njima surađivati" kazao je.

Tvrdi kako je Trojka (NiP, NS i SDP) spremna razgovarati o svim pitanjima sa koalicionim partnerima te da nisu raspoloženi da rade prema ultimatumu.

"Kada želite u EU, ona nema više tabu tema", zaključio je.

Potpredsjednica Naše stranke i zastupnica u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Sabina Ćudić je kazala kako su nedugo nakon otvaranja pregovora sa EU uslijedile političke krize i blokade. Smatra nelogičnim i neprihvatljivim dovođenje u vezu evropskog puta i nametnutih izmjena Izbornog zakona BiH. Ćudić tvrdi da ništa ne smije ugroziti pravo građana BiH da shvate i osjete prednosti otvorenja pregovora te da će NS insistirati na nastavku evropskog puta.

Sanja Vulić u svom stilu: Nećemo pustiti da Cvijanović ostane bez plate, izdvojit ćemo po 1.000 KM

Sanja Vulić u svom stilu: Nećemo pustiti da Cvijanović ostane bez plate, izdvojit ćemo po 1.000 KM

"Nameće se nelogičnost, gdje Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pozivaju na nezavisnost BiH od međunarodnog utjecaja, dok se svjedoči konstantnom konsultovanju i traženju instrukcija iz Beograda i Zagreba u vezi unutrašnjih pitanja BiH. Pozivam naše partnere da praktikuju ovo što zagovaraju jer Naša stranka ni Trojka ne idu po konsultacije u Zagreb, Beograd ni u jednu drugu međunarodnu prijestolnicu", kazala je Ćudić.

Pozvala je međunarodne aktere koji u historijskom momentu za BiH potencijalno biraju partikularne interese pojedinih članova međunarodne zajednice, a na potencijalnu štetu evropskog puta, da zajednički traže preklapajuće i zajedničke interese BiH i međunarodne zajednice i da ovaj historijski moment ne bacaju u sjenu potencijalnih neslaganja međunarodne zajednice i da njihove partikularne interese ne donose na štetu BiH.

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić tvrdi da su pravo na slobodu izražavanja, samoodrživ javni RTV servis i sloboda okupljanja isti interesi međunarodne zajednice i BiH.

Salkić poručio vrhu banjalučkog SDP-a: Ne bojim vas se miševi mekinjaši

Salkić poručio vrhu banjalučkog SDP-a: Ne bojim vas se miševi mekinjaši

"U posljednjem izvještaju iz marta, Evropska komisija je jasno rekla da će, ukoliko zakon o registru nevladinih organizacija RS bude upućen u dalju parlamentarnu proceduru, značiti korak unazad", kazala je te dodala da je posljednjeg dana prije isteka roka od šest mjeseci, Nacrt upućen u NSRS.

Jurišić je poručila da će učiniti sve što je u njihovoj moći da civilnom društvu omogući nesmetan rad, te da neće dopustiti da bilo koga nazivaju stranim agentom.

Također je poručila da će učiniti sve da zaštiti svakog građanina od krivičnog progona po osnovu izmjena Krivičnog zakonika RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije