Forto pojasnio rizike i dileme nabavke vakcina: 'U slučaju neispunjenja ugovora...'

1
Radiosarajevo.ba
Forto pojasnio rizike i dileme nabavke vakcina: 'U slučaju neispunjenja ugovora...'
FOTO: Screenshot / Edin Forto

U toku je hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo u svrhu nastavka i ubrzavanja procedura nabavke vakcina za stanovnike ovog kantona.

Edin Forto, premijer KS-a rekao je na sjednici da je vrijeme da se donese odluka, te da se uz saradnju sa Vladom FBIH, proširila količinu na 300.000 vakcina protiv koronavirusa.

"Dogovor je da ne tražimo više jer je i Vlada FBiH na više strana počela procesne pregovore - i da ne bi došli u situaciju da dođe previše vakcina", naveo je Forto.

Zavod za javno zdravstvo FBiH će biti potpisnik ovih ugovora za Vladu FBiH.

Forto je pojasnio da postoje i rizici ovog ugovora.

"U slučaju neispunjenja ugovora sa druge strane, odgovoran je sud koji nije u BiH, ne postoje bankovne garancije za dio avansne uplate koju mi trebamo da damo, te, imajući u vidu monopolistički položaj proizvođača, cijeli tip ugovora je - uzmi ili ostavi", rekao je Forto i napomenuo da to nije ništa neobično.

Cijena vakcina je ista kao i za ostale države, te se dodaju troškovi dostave i slično, što će, kako je premijer rekao, biti saopćeno u javnosti transparentno.

Naveo je i neke dileme u vezi ponude:

"Možemo očekivati 20.000 do 30.000 doza vakcina u junu, a ostalo ne mogu tačno garantovati", rekao je Forto, napominjući da se radi o tome da se ne mogu garantovati tačni rokovi isporuka.

Druga dilema je način plaćanja.

"Uspjeli smo promijeniti način da plaćamo samo pola iznosa, onog koji nam se odredi da dolazi kao isporuka u tom trenutku", pojasnio je Forto.

Recimo, ako 25.000 doza zaista dođe u junu, pola bi se unaprijed platilo, a pola nakon isporuke - što, kako kaže premijer, nije veliki rizik.

"Sporazum sa Vladom FBiH je takav, da kakva god isporuka dođe, 40 posto ide KS-u, a 60 posto FBiH", pojansio je Forto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije