Forto: Ova Vlada KS će biti uvjerljivo najbolja koju smo imali

E. H.
Forto: Ova Vlada KS će biti uvjerljivo najbolja koju smo imali
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Edin Forto

“Potpisali smo odluku o imenovanju mandatara za Vladu KS, a sjednica za potvrđivanje novog sastava vlade bit će održana 26. decembra”, kazao je na zvaničnom predstavljanju nove Vlade KS Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i Pravda (NiP).

Dodao je da je konferencija sazvana jer su stranke osjetile potrebu da i zvanično potvrdimo ovu informaciju.

“Ovo je u zadnjih nekoliko izbornih procesa najbrže formirana Vlada. Ovo govori o funkcionalnosti ove Skupštine KS. Što se tiče budžeta KS, stara Vlada će obaviti javnu raspravu i najvjerovatnije će biti usvojen do kraja januara”, istakao je Konaković.

Konaković: Tri od četiri naša kandidata za ministre nisu članovi stranke

Mandatar za sastav nove vlade KS Edin Forto ovim povodom kazao je da će ova Vlada biti najbolja koju smo imali priliku vidjeti u Kantonu Sarajevo.

“Bh. blok je pored premijerske pozicije dobili i Ministarstvo zdravstva, također imat ćemo i ministricu pravde i uprave, tu je i Srđan Mandić na mjestu ministra komunalne privrede. Ako pogledate principe koje smo potpisali jasno je kako ćemo djelovati, prije svega je to nulta tolerancija na korupciju”, poručio je Forto.

Dodao je da se moratorij na zapošljavanje u KS ne poštuje, te da je samo u domovima zdravlja zaposleno između 150 i 160 ljudi.

“Sigurno slijedi revizija tog zapošljavanja. Imamo plan za visoko obrazovanje i postavit ćemo ljude koje će se moći nositi s problemima. Ova Vlada KS će biti uvjerljivo najbolja vlada koju smo imali”, naglasio je Forto.

Prema njegovim riječima, stav Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) je bio da ne imenuju ministre, te je zbog toga je NiP imenovao četiri ministra.

“NBL će učestvovati u izvršnoj vlasti, bit će kompenzirani u smislu pozicija”, pojasnio je Forto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije