Vlada Kantona Sarajevo donijela novi set mjera i upozorila na totalni lockdown

13
Radiosarajevo.ba
Vlada Kantona Sarajevo donijela novi set mjera i upozorila na totalni lockdown
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Edin Forto

Posljednjih dana u Sarajevskom kantonu u porastu je broj zaraženih koronavirusom i hospitalizovanih osoba.

Ranije je premijer KS Edin Forto kazao da rade sve da održe zdravstveni sistem funkcionalnim.

"Kapaciteti su puni, nedostaje ljudstvo", kazao je on.

Nakon skoro cjelodnevnog zasjedanja, članovi Vlade KS večeras na press konferenciji su kazali kakve su mjere donesene, a koje se tiču privrednih subjekata odnosno ugostiteljskih i drugih objekata.

"Nakon cjelodnevnog zasjedanja donesene su mjere. Stanje jeste dramatično, a danas smo donijeli zaključke da radimo na jačanju zdravstvenog sistema, posebno na primarnom zdravstvenom nivou. Odlučili smo da idemo na značajno pojačanje implementacije mjera. Ako se ovakva situacija nastavi u narednim danima, sasvim je moguće da dođe do potpunog zatvaranja. Zato pozivam sve da se pridržavaju mjera i čuvaju sebe i svoje najmilije.", kazao je Forto.

Ove mjere su donesene:

- Naređuje se javnim zdravstvenim ustanovoma da se izolacija za COVID potvrđene i nepotvrđene produži na 14 dana

- Naređuje se tržnim centrima, ugostiteljima, hotelijerima obavezno angažovanje COVID redara iz reda uposlenika.

- Naređuje se kinima, pozorištima i slično, da postave obavještenje koliko ljudi može boraviti unutra.

- Naređuje se javnim prevoznicima dezinfekcija najmanje dva puta dnenvo

- Naređuje se javnim prevoznicima prisustvo COVID redara

- Naređuje se pojačano testiranje zdravsvenih radnika i radnika u obrazovanju

- Traže od Vijeća ministara da se donese mjera posjedovanja negativnog covid testa za sve osobe koje ulaze u BiH

Premijer Forto je istaknuo da su danas na stolu imali prijedlog poputnog zatvaranja i dodao je da ako se ne budu poštovale mjere, da će se ići na ovaj korak.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica kazao je da će od sutra iz MUP-a angažirati veliki broj policijskih snaga na ključnim kritičnim tačkama u KS.

"Naši policijski službenici će izdavati upozorenje. Niti jedan život nije skuplji od kazne koja se može platiti. Naši policijski službenici će pored upozorenja izricati kazne. Radit ćemo na pojačanju implementacije mjera. Radit ćemo na mjerama koje su već odavno poznate, a to je okupljanje više od 30 osoba. U tom smislu ćemo također u skladu sa zakonom preduzimati prekšajne sankcije koje su nam na raspologanju. Pozivamo sve građane da od sutra poštuje upozorenja i naredbe koje su izdate i da zajedno kao partneri pobijedimo ovaj problem", rekao je Katica.

Premijer Forto je poručio da će se krenuti u izmjenu tzv. "koronazakona", tako da se može reagovati ako dođe do zatvaranja nekih od privrednih objekata.

"Pozivamo sve da se mjere poštuju, jer zatvaranje je realna opcija. Molim vas da svi zajedno krenemo u naredne dane da ne dođe do zatvaranja", zaključio je on.

Podsjećamo, prethodno je Vlada Kantona Sarajevo donijela nove odluke:

Nalaže se JU Dom zdravlja da sa evidencije JU "Služba za zapošljavanje" angažuje 15 ljekara, 15 medicinskih sestara i 20 higijeničara;

- Nalaže se Općoj bolnici da sa evidencije Službe za zapošljavanje angažuje 40 medicinskih sestara i tri inžinjera medicinske radiologije;

- Otvara se novi drive-in punkt za testiranje. Postojeći već radi u dvije smjene i dnevno testira do 150 ljudi. Očekujemo da će potrebe za testiranjem rasti. Lokacija će biti naknadno utvrđena;

- Nalaže se Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da nabavi 20.000 rapidnih antigen testova kojim će se značajno pojačati testiranje, prije svega, zdravstvenih radnika;

- Nalaže se Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da osigura finansijska sredstva u svrhu nastavka nesmetanog PCR testiranja, jer postoje pojačane potrebe za testiranjem;

- Nalaže se zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo da odrede patronažne službe za bolesnike koji se liječe u kućnim uslovima, u smislu dostavljanja boca za kisik. Ova mjera je naložena kako bi se rasteretio primarni nivo zdravstvene njege;

- Nalaže se Zavodu zdravstvenog osiguranja KS da pokrene postupak nabavke boca s kisikom za kućnu upotrenu, kod ovlaštenih dobavljača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije