Formiran pregovarački tim: RS i HDZ spremni razgovarati "o budućnosti BiH"

11
Radiosarajevo.ba
Formiran pregovarački tim: RS i HDZ spremni razgovarati "o budućnosti BiH"
Foto: Anadolija / Željka Cvijanović

Vlasti bh. entiteta RS, suočene sa sve većim problemima i sve slabijim rejtingom SNSD-a, rade na novim provokacijama.

Predsjednica bh. entiteta RS Željka Cvijanović izjavila je tako danas povodom razgovora "o budućnosti BiH" koje su inicirali zvaničnici RS, da je formiran pregovarački tim, koji se može dopunjavati.

Ona je dodala da je pokrenula aktivnosti o ovome shodno zaključcima Narodne skupštine RS u kojima je navedeno da se od predsjednika entiteta očekuje da pokrene aktivnost o uključivanju predstavnika parlamentarnih partija, gdje mogu biti predsjednici partija ili neko drugi koga partija ovlasti.

"Opozicija je odlučila da ne učestvuje u tome, a neki su objasnili da je razlog zbog toga što nisu učestvovali u donošenju tih zaključaka. Drugi su rekli da nemaju nikakav problem da se tako nešto napravi, ali drže se svoje priče. Po meni, to su neka nezrela objašnjenja, međutim važno je da je ovaj tim formiran i da smo mi ispunili svoju obavezu što se tiče Republike Srpske", rekla je Cvijanović, prenosi RTRS.

Prema njenim riječima, pismo sa imenima i obavještenjima tog tipa upućeno je i predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, predstavnicima konstitutivnih naroda onako kako je predviđeno skupštinskim zaključcima.

Cvijanović je navela da je od "HDZ-a BiH dobijena saglasnost za učestvovanje u razgovorima", te napomenula da je ova stranka mnogo puta delegirala neka pitanja koja su vezana za budućnost zemlje.

"Što se tiče Bošnjaka i njihove politike, konkretno SDA, ja to prepoznajem kao zabijanje glave u pijesak", rekla je Cvijanović.

Cvijanović je kao konkretan primjer navela posljednji istup ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, koja, kako je rekla, može da ide u inostranstvo da pravi neku izložbu, a ne može da sjedi kod kuće da razgovara sa onima s kojima treba "urediti kuću i dvorište, da se vidi kako će to funkcionisati".

"Razlog za to je što su oni razmaženi dugi niz godina i što im se uvijek izlazilo u susret kada su u pitanju stranci koji su funkcionisali ovdje u BiH. Oni su izgubili želju i volju da bilo s kim razgovaraju, nego brane nešto što nije napadnuto, a u stvari ne prepoznaju šansu da rade na onom što treba da bude predmet naših razgovora", dodala Cvijanović.

Cvijanović dodala da je to prilično osjetljivo političko pitanje i dodaje da RS "trebaju sagovornici, jer postoji mnogo tema o kojima bi bilo dobro razgovarati ako postoji želja da se urede odnosi, a ne da kad god neko ode u inostranstvo da nešto kaže, da onda dva druga naroda kažu da to nije zajednički stav".

Iako i sama živi i djeluje u njezinim tijelima vlasti, Cvijanović je ponovo državu BiH nazvala besmislenom.

"Problem, nažalost, i mnogi vide kao besmislen zbog svega toga. Naša namjera je da sjedimo i razgovaramo o nekoliko ključnih pitanja", rekla je Cvijanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije