Dodik i Cvijanović branili Tegeltiju: U Sarajevu nije sigurno za kadrove iz RS

6
Radiosarajevo.ba
Dodik i Cvijanović branili Tegeltiju: U Sarajevu nije sigurno za kadrove iz RS
Foto: RTRS / Milorad Dodik

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milan Tegeltija rekao je, nakon održanog sastanka sa predsjednicom bh. entiteta RS Željkom Cvijanović i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, danas da će odluku o eventualnoj ostavci na mjesto predsjednika VSTV reći u četvratk.

"Neko sam ko je izabran iz RS kao član VSTV-a", rekao je Tegeltija na konferenciji za medije.

Istakao je da je na sastanku Cvijanović i Dodika obavijestio o svemu što se proteklih dana dešavalo, te obrazložio i ono što su mogli da čuju u medijima. 

"Nemoguće je obavljati funkciju na dostojanstven način. Izložen sam nezakonitim obavještajnim i paraobavještajnim aktivnostima koji mogu da rezultiraju i ugrožavanjem mog fizičkog integriteta, što znači eventualnom likvidacijom", naglasio je Tegeltija.

Dodik je istakao da ne postoje sigurnosni uvjeti da Milan Tegeltija obavlja svoj posao u VSTV-u.

On je naglasio da su prijetnje, pokušaji i ugrožavanje Tegeltijinog života dostigli taj nivo u kojem RS više ne može da garantuje atmosferu u kojoj bi on mogao da obavlja svoj posao.

"Danas smo ovdje u poziciji da kažemo da kadrovi iz RS koji sprovode politiku RS ostaju časni i dio onog projekta u RS. Oni Srbi koji prihvataju da budu podanici politikama koje se nameću od strane političkog Sarajeva i međunarodne zajednice su prodani i kupljeni od strane tih faktora", istakao je Dodik.

VSTV je nametnuto tijelo za obračun sa RS, Tegeltiju žele da istjeraju iz VSTV-a i šalju mu poruku da će ga ubiti, što je nedopustivo, rekao je Dodik. 

Milan Tegeltija i Željka Cvijanović - undefined

Foto: RTRS: Milan Tegeltija i Željka Cvijanović

"RS i Srbi nisu agresori u BiH, mi nismo bosanski Srbi i prestanite nas tako zvati", poručio je na konferenciji za novinare  Dodik.

Naglasio da ga vrijeđa kada ga neko zove bosanskim Srbinom. 

"Dok god nas zovete bosanskim Srbima, za mene su Bošnjaci samo muslimani. Neka se ljuti ko hoće. Hoću da me zovete Srbinom jer sam Srbin. Onda sam i ja spreman da vas zovem Bošnjacima, jer vi to tako hoćete. Ako za vas važi da imate pravo da odaberete narod kojem pripadate, naziv tog naroda, i to treba da poštuju, onda to postoji i za mene", izjavio je Dodik.

Dodik je ponovio da u RS ne postoji nikakav plan za separaciju.

Predsjednica manjeg bh. entiteta Željka Cvijanović nakon sastanka rekla je da dešavanja i pritisci u Sarajevu stvaraju ambijent u kojem se teško funkcioniše.

"Tamo se stalno vodi hajka protiv kadrova RS. Stav institucija RSje da nama treba temeljna i korjenita reforma", navela je Cvijanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije