Filmska potjera u bh. susjedstvu: Pokušali pregaziti policajce, oni im pucali u gume

0
Radiosarajevo.ba
Filmska potjera u bh. susjedstvu: Pokušali pregaziti policajce, oni im pucali u gume
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Dvojica Rumuna u četvrtak su pod okriljem noći provalili u Elipso u varaždinskoj Optujskoj ulici i ukrali više od 200.000 kuna (oko 53.000 KM) vrijedne stvari. Slijedio je bijeg pa su ih ganjali policajci koji su u jednom trenutku prilikom ugroze njihovih života čak i zapucali te će do kraja života pamtiti taj svoj, u konačnici neuspješni, pohod.

I dok je 25-godišnji "turist" nakon iscrpne potrage tokom koje su dizani dron i policijski helikopter uhapšen, sproveden iza rešetaka varaždinskog zatvora zbog teške krađe provaljivanjem i pokušaja teškog ubojstva policijskog službenika, njegov odbjegli sunarodnjak star 44 godine, a s kojim je zajedno ušao u Hrvatsku prije par dana, još se uspješno skriva. No, kad mu se uđe u trag, čeka ga ista sudbina, piše Jutarnji.hr.

Bježali s plijenom

Policija još uvijek slaže mozaik provale koju je dvojac odradio, a navodno su dva dana prije noćne lopovske akcije Rumuni obilazili trgovinu i svojim terencem kojim su bježali s plijenom, dolazili na parkiralište Supernove u sklopu koje se nalazi i Elipso.

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Pratite uživo hitnu sjednicu Skupštine KS: Obratio se Admir Katica o sigurnosti u Sarajevu

Međutim, previdjeli su da trgovački centar, nakon što se vrata zatvore navečer, čuvaju zaštitari. Upravo jedan od zaštitara je u 1.15 sati alarmirao policiju da je provaljeno u Elipso. Opisao je pritom vozilo kojim su kradljivci pobjegli pa je svega pet minuta nakon toga policijska ophodnja na varaždinskoj obilaznici uočila vozilo koje je naglo skrenulo s prometnice na poljski put u beretinečkom kraju.

Tom su prilikom, kad se terenac zaustavio u mrklome mraku, policajci izašli iz službenog vozila kako bi provjerili auto i identitete osoba u njemu. No, vozač je u tom trenutku upalio motor te ubacio u prvu brzinu i krenuo na policajce kako bi ih, smatraju iz PU varaždinske, pregazio.

Korišteni i psi tragači

"U cilju odbijanja napada i sprječavanja bijega, jedan je policajac tom prilikom uporabio vatreno oružje ispalivši hice upozorenja u zrak, a kako se vozilo nije zaustavljalo, pucao je i onesposobio dva pneumatika", kažu iz PU varaždinske čiji su djelatnici prilikom izbjegavanja sudara zadobili lake ozljede koje su sanirane u OB Varaždin.

Rumuni su se vozili još stotinjak metara nakon čega nisu mogli dalje pa su se razbježali po kukuruzištu. Tražio ih je i policijski pas tragač da bi nakon osam sati intenzivnog bijega mlađi lopov bio uhićen. Veća količina telekomunikacijske i tehničke opreme, ponajviše mobiteli te pametni satovi pronađeni su u džipu i vraćeni oštećenoj tvrtki.

Nije za isključiti da će se s uhićenjem 44-godišnjaka riješiti još neka kaznena djela na hrvatskom teritoriju, a ostaje nepoznato i je li dvojac unajmio neki prostor za skladištenje ukradenih stvari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije