Intervju / Feraget: Devet vještaka odbilo da svjedoči u slučaju Dženana Memića

10. 06. 2019. u 20:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

O slučaju Dženana Memića, ali i radu pravosuđa uopšte, govorio u Dnevniku 2 BHRT televizije advokat porodice Memić, Ifetom Feragetom.

Na pitanje o novom suđenju Seferovićima, Feraget je kazao da je “Govor istine je uvijek jednostavan”.

“Ja odgovorno tvrdim da je Dženan Memić ubijen, kao i David Dragičević. Suština problema je da ne možete jednostvano dokazati laganje i laži tužilaca”, istakao je Feraget.

Pojasnio je da je zatraženo i novo vještačenje.

“Morate znati da je devet vještaka odbilo da svjedoči u slučaju Dženana Memića, po zahtjevo odbrane kolege Karkina. Uvijek sa obrazloženjem da su svi dokazi na našoj strani, ali oni ne bi željeli da se petljaju u taj slučaj. Sada je Vrhovni sud po meni ukinuo tu presudu na jedan apstraktni način. Javnost mora znati da imaju dvije vrste činjenica. Činjenice koje vam idu na teret optuženog i činjenice koje vam pogoduju. Kako je moguće da dođe do podizanja i potvrđivanja optužnice za saobraćajnu nesreću kad Dženan Memić nema nijednu povredu izazvanu saobraćajnom nesrećom”, smatra Feraget.

Upitan da komentariše današnji istup u javnost potpredsjednice VSTS-a Ružice Jukić koja optužuje međunarodnu zajednicu za miješanje u rad pravosudnih institucija, Feraget je istakao da mislim da su to notorne gluposti.

“Vladavina prava kao ideja je nešto u što svi moramo vjerovati. To podrazumjeva da svi koji se bave primjenom zakona da su ograničeni samim pravom, da posjedujemo zakone koji imaju jasna svojstva i da imamo institucionalne garancije. Mi smo na sva tri testa pali. Pojedini moćnici sami sebe stavljaju iznad zakona”, naglasio je Feraget.

Na pitanje o protestima ispred zgrade VSTS-a, Feraget kaže da je uvijek govorio da mu treba sudnica, a ne ulica.

“To može podstaći da rade u skladu sa zakonom. Ovo, kao i vaše emisije, prilozi dnevnici su samo oko javnosti. U svim našim predmetima imamo veliki problem, istrage. Dali smo velika ovlaštenja tužiocima a nemamo njihove garancije”, zaključio je Feraget.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA