Fejzić: Dolazite u Srebrenicu svim drugim danima, a ne samo 11. jula

Radiosarajevo.ba
Fejzić: Dolazite u Srebrenicu svim drugim danima, a ne samo 11. jula
Foto: AA / Srebrenica

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, Hamdija Fejzić obratio se tokom današnje komemoracije koja se organizira povodom obilježavanja 26. godišnjice od počinjenog genocida u Srebrenici.

"Neka je mir s vama. Hvala što ste danas ovdje. Naša rana je još uvijek otvorena i bolna, kao i svakog dana proteklih 26 godina", rekao je Fejzić.

Napomenuo je da se klanja dženaza za 19 žrtava.

"Kao i svake godine, govorimo, a možda bi bolje bilo da šute. Možda bi bilo bolje da opominju. Poručuju neka se ne ponovi, a posljedice genocida ostaju. Jake riječi i srdačni govori su nam ohrabrili i pomislili da svijet gleda u nas, a onda godina dane tišine", rekao je Fejzić.

Ponovio je na kazne koje su ratni zločinci dobili zbog zločina u BiH i Srebrenici.

"Znam da će presude ostati kao poruka za generacije koje tek dolaze i temelj učenja o žrtvama. Te presude i nišani nam ne dopuštaju da stanemo. A za one koji ne žele da čuju - nema presuda i dokaza koji će promijeniti mišljenje. Vlast u RS-u radi na reviziji historije i slavljenju zločina. Djeca u školama u ovom entitetu ne uče u Srebrenici, taj juli se provuče kao fusnota. A onda nas pokodi svakodnevnica. Čini se da trebamo biti zahvalni jer je uklonjena ploča Karadžiću na Palama. Poručuju da trebamo biti sretni što Memorijalni centar uopšte stoji na ovoj zemlji", rekao je Fejzić.

Pitao je i da li "smo drski da želimo normalno djetinjstvo djeci"?

"Na svakom koraku gaze po našom boli, a iskustvo nas opomene da niko neće doći da nas spasi, niko neće promijeniti stanje - ukoliko to sami ne učinimo. Iznevjeri su žrtve, svjedoke i sve nas", poručio je Fejzić.

Imao je i posebnu poruku:

"Uvijek smo tu za izgradnju mira jer je on temelj BiH. Ono što nećemo prihvatiti je pregovaranje o istini i činjenicama. Dužni smo stvarati mir i toleranciju. Rat nam mora biti poruka, a mir kao šansa za perspektivu svima koji žive u BiH. Dolazite u Srebrenicu svim drugim danima, a ne samo 11. jula. Budite tu uz žene Srebrenice! Budite nam još jedan glas u misiji koja je pred nama, da sačuvamo istinu za buduće generacije. Svakog dana pamtimo, a 11. juli ne zaboravljamo. Neka pravda bude naša osveta!", poručio je Fejzić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije