Federalno ministarstvo obrazovanja refundirat će nabavku besplatnih udžbenika

0
Radiosarajevo.ba
Federalno ministarstvo obrazovanja refundirat će nabavku besplatnih udžbenika
Foto: Pexels / Škola / Ilustracija

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke obavještava javnost i kantonalna ministarstva obrazovanja da će sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike od 1. do 5. razreda osnovne škole biti refundirana iz budžeta Federacije BiH.

Ističu da je Vlada Federacije BiH u ovom trenutnku garant kantonalnim ministarstvima da će sredstva biti uplaćena odmah nakon usvajanja rebalansa Federalnog budžeta.

S ciljem objektivnog informiranja javnosti, iz Ministarstva pojašnjavaju da je kašnjenje u isplati sredstava za nabavku udžbenika, a što je složen i dugotrajan proces, uzrokovano greškom u ekonomskom kodu do koje je došlo prilikom usvajanja Federalnog budžeta u januaru ove godine.

Sarajevo: Prekinuta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Sarajevo: Prekinuta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Naime, kako se dodaje, Federalno ministarstvo finansija je svojim aktom od 10.3.2023. godine obavijestilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da zbog navedene greške ne može dati saglasnost ovom ministarstvu da Vlada Federacije BiH razmatra i usvoji predloženu Odluku o usvajanju Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućih transfera utvrđenih budžetom FBiH za 2023. godinu.

Također, Federalno ministarstvo finansija je istim aktom obavijestilo Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke da su uputili zahtjev Parlamentu Federacije BiH za razmatranje Prijedloga za ispravku tehničke greške u Budžetu FBiH za 2023. godinu i Zakonu o izvršavanju Budžeta FBiH za 2023. godinu.

Iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke naglašavaju da će nakon ispravki grešaka u ekonomskom kodu sredstva kantonalnim ministarstvima obrazovanja Vlada Federacije BiH isplatiti u najkraćem roku, a kako bi bili osigurani besplatni udžbenici učenicima od 1. do 5. razreda osnovnih škola u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije