Federalni zastupnici prekinuli sjednicu: Ovako nije moguće raditi!

1
M. R. S.
Federalni zastupnici prekinuli sjednicu: Ovako nije moguće raditi!
Foto: Screenshot / Online sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Predstavnički dom Parlamenta FBiH prekinuo je danas sjednicu zbog nemogućnosti da efikasno rade. 

Problem je loša konekcija zbog čega su česti prekidi i problemi u održavanju online sjednica, kakva je bila i današnja, koju je obilježilo i nekoliko pauza, kao i oštra kritika na račun Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja ne dozvoljava korištenje njihovih sala.

Odlučeno je da rad mora biti nastavljen uz fizičko prisustvo svih zastupnika. 

"Sistem teže podnosi ovoliki broj ljudi. Očito je i da neki zastupnici nisu napravili da osiguraju mjesto sa kvalitetnom internet konekcijom", između ostalog je rekao Mirsad Zaimović (SDA), predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Odnos bh. Parlamenta prema Parlamentu FBiH nazvao je ponižavajućim, te dodao da ne zna da li protestne note više imaju efekta, odgovarajući na prijedlog šefa Kluba poslanika Naše stranke Sabine Ćudić.

Upravo je na njen zahtjev Kolegij Predstavničkog doma Parlamenta FBiH donio odluku da nastavak rada Parlamenta mora biti uz fizičko prisustvo zastupnika.

"Online sjednice Predstavničkog doma efektivno eutanaziraju rad Parlamenta. Većina radnica i radnika u BiH dolaze na posao, možemo i mi. Hitno moramo uspostaviti sistem za održavanje redovnih sjednica na način na koji se održavaju širom Evrope - uživo. Odluke koje danas donosimo mogu se problematizirati na sudu, zbog kršenja Poslovnika", rekla je Ćudić.

Čitajući jednoglasno usvojene zaključke kolegija, Zaimović je kazao da su zaključili da je rad na ovakav način postao gotovo nemoguć i da će ubuduće raditi uz fizičko prisustvo zastupnika.

"Konstantovali smo da amfiteatar Federalnog parlamenta ne zadovoljava minimum uslova za održavanje sjednica u vrijeme pandemije. Zadužili smo sekretara i nekoliko članova Kolegija da ponude prostor ili više opcija prostora za održavanje sjednice uz pridržavanje mjeras obzirom da je ovo najbrojniji parlament", dodao je Zaimović. 

On je zastupnike zamolio da i oni daju svoje prijedloge.

"Nije isključeno da sjednice održimo i van Sarajeva, u nekim gradovima i općinama koje imaju prostor koji zadovoljava. Ovu sjednicu ćemo prekinuti i nastavit ćemo je uz fizičko prisustvo svih nas i ona će biti održana u naredne dvije sedmice. Ili iduće ili uoči sjednice 14. oktobra", rekao je Zaimović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije