Pašić: Narednih dana definisat ćemo detalje o odgodi plaćanja kredita

Radiosarajevo.ba
Pašić: Narednih dana definisat ćemo detalje o odgodi plaćanja kredita
Foto: Screenshot / Sanela Pašić

Nakon što je Vlada FBiH odlučila da se uvede moratorij na isplatu rata kredita usljed problema koje imaju građani i frime zbog pandemije COVID-19, narednih dana bit će poznato ko i kako će korisiti ovu mogućnost.

"Banke su više nego svjesne problema. Žele i bit će partneri svojim klijentima, Vladi i Udruženju poslodavaca u prevazilaženju problema na način da ćemo dati kreditne olakšice našim klijentima. Supervizor je definisao okvir i odluka on vjerovatno na snagu stupa danas ili sutra. Bankari trebaju da uzmu taj okvir i definišu sadržinu. Proces je dosta komplikovan, treba nekoliko dana", rekla je danas Sanela Pašić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja banaka BiH.

Navela je da će se rukovoditi s tri pincipa.

"Želimo maskimalno pomoći svima koji su ugroženi. Želimo održati kao prioritet zdravlje klijenata. Naša namjera je uprostiti aktivnosti, što manje fizičkog kontakta, papira. Treći princip je održati stabilnost bankarskog sektora. Imamo dobar kapital i likvidnost, ali treba naći pravu mjeru koja će održati sektor stabilnim", dodala je Pašić.

Mahmuzić: Kredit privremeno neće otplaćivati oni koji su ostali bez primanja

Informacija da će banke u Federaciji Bosne i Hercegovine uvesti tromjesečni moratorij na plaćanje kredita fizičkim i pravnim licima zbog posljedica širenja infekcije COVID-19, koju uzrokuje novi soj koronavirusa SARS-CoV-2, očekivano, izazvala je pozitivne reakcije i veliko interesovanje javnosti.

Istakla je da će detalje u vezi odgode otplate kredita definisati krajem ove ili početkom iduće sedmice i onda početi sa realizacijom.

"Kada banke definišu uslove, ko dobija, šta dobija i na koji način, mi ćemo koristiti sve kanale da objasnimo tu situaciju i postupak. Molimo klijente da budu strpljivi", rekla je Pašić.

Odgovorila je i da je intencija da se pomogne svakome i na način kako mu je potrebno, umjesto svima podjednako, što, dodala je, ne bi bilo pravedno.

"Intencija okvira jeste da se pomogne onima kojima je to potrebno, koji su ostali bez sredstava za plaćanje kredita. Detalje ćemo razraditi u narednih par dana i objaviti, sve će biti jasno", poručila je Pašić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije