FBiH i Energetska zajednica: Na tapeti opet Blok 7 i zakon o gasu

M. R. S.
FBiH i Energetska zajednica: Na tapeti opet Blok 7 i zakon o gasu
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sastanak čelnika vlasti FBiH i Energetske zajednice

Bosna i Hercegovina nije ispunila obavezu donošenja zakona o električnoj energiji i gasu, a što je obaveza iz Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice.

No, ovaj problem bi, prema ocjeni federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Nermina Džindića, mogao biti riješen razdvajanjem na dva zakona, onoga o elektičnoj energiji i o gasu.

Upravo to će biti i predloženo na današnjoj tematskoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH posvećenoj ispunjavanju obaveza BiH iz Ugovora o uspostavljanje Energetske zajednice - status implementacije u FBiH.

To je bila i tema današnjeg sastanka predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti FBiH sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Janezom Kopačom. Sastanak je održan uoči tematske sjednice doma.

Federacija je ispunila 80 odsto obaveza. Danas na sjednici ćemo pokušati doći do zajedničkih zaključaka koji će dovesti do toga da do kraja godine ispunimo i preostalih 20 odsto“, rekao je Džindić.

Sastanak čelnika vlasti FBiH i Energetske zajednice - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Sastanak čelnika vlasti FBiH i Energetske zajednice

Uz opasku da je sjednicu trebalo održati u državnom, a ne federalnom Parlamentu, jer je BiH potpisnica sporazuma, Džindić je kazao da je zastoj u provedbi zakona o elektičnoj energiji i gasu.

Moj je prijedlog da se razdvoji na dva zakona. Zakon o električnoj energiji je usaglašen između entiteta, a bio je taoc zakona o gasu. Vlada FBiH je na zakon o gasu dala uslovno pozitivno mišljenje. Jedini uslov je da se pusti u redovnu proceduru, prođe Ured za zakonodavstvo, da se kaže je li ustavan“, pojasnio je Džindić.

Smatra da bi, ako bude prihvaćen njegov prijedlog, zakon o električnoj energiji mogao već za mjesec dana biti pred Vijećem ministara BiH. Zakon o gasu bi, dodao je, mogao biti inoviran i napravljen s minimalnim brojem članova.

Džindić je nakon sastanka s Kopačem kazao da je razgovarano i o projektu izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, čemu je prigovarala Energetska zajednica. O tome će biti riječi i na tematskoj sjednici Predstavničkog doma.

„Mi ćemo danas prezentirati način na koji je dobijena garancija FBiH za kredit za ovaj projekat. Pokazaćemo da je FBiH uradila sve po zakonu. Od Kopača smo sinoć dobili prezentaciju iz koje se vidi da neke podatke nije imao“, tvrdi Džindić.

Džindić o Aluminiju: Nisam optimista da će uspjeti sastanak s Abraham grupom

Nisam optimista da će novi sastanak sa Abraham grupacijom o mostarskom Aluminiju uroditi plodom s obzirom na njihov inoviran prijedlog o rentanju kompanije, ali ćemo ga održati, najavio je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Model koji je zadnjih desetak godina zagovarao za Aluminij nije isparavan i vodi stečaju i to se pokazalo. Model koji mora biti uspostavljen je da se proizvodnja aluminija mora bazirati na konkurentnim ulaznim cijenama glinice, struje i drugih repromaterijala uz dobru prodajnu cijenu u vrijeme kad je na berzi cijena aluminija visoka. I morate imati strateškog partnera koji će poznavati pravila igre. Ova i prethodne uprave Aluminija nisu imali tog dara“, rekao je Džindić.

O novim federalnim ministarstvima 

Na pitanje da li bi bilo dobro iz ministarstva kojim trenutno rukovodi izdvojiti sektor industrije, o čemu se govori u posljednje vrijeme, Džindić je odgovorio da ministarstvo ne treba dirati jer dobro funkcioniše kakvo jeste.

„Nisam siguran da li iza toga stoje racionalne odluke. Ako industriju prebacite uz neko drugo ministarstvo i dodate trgovinu, onda dobijate nešto drugo veliko i niste dobili ništa“, dodao je Džindić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije