Fadil Novalić: Tražili smo pomoć SAD-a u borbi protiv korupcije

1
Radiosarajevo.ba
Fadil Novalić: Tražili smo pomoć SAD-a u borbi protiv korupcije
Foto: Radiosarajevo.ba / fadil Novalić

Nakon sastanka s Matthewom Palmerom, specijalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, medijima se obratio Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine.

“Svjedoci smo da su ekonomske reforme ustuknule, nešto pred pandemijom koronavirusa, nešto zbog lokalnih izbora, ali jedino što može osigurati dalju bazu napretka je ekonomija. To je bila glavna tema razgovora”, kazao je Novalić.

On je podvukao da je bilo i govora o reformi javnih preduzeća, rasterećenju privrede…

“Ono na čemu bi željeli da nam SAD pomognu, mi smo istakli borbu na evroatlanskom putu, reforma pravosuđa… Također, bilo je riječi o reformi javnih preduzeća, koja su značajan dio neefikasnosti ovog društva, odnosno neefikasne ekonomije. Osim toga kada su nas pitali šta bi mi željeli da nam SAD pomogne, rekli smo, pored ekonomije, to su svakako EU integracije na vanjskom planu i borba protiv korupcije na domaćem planu, a tu podrazumijevam pravosudni sistem i javni sektor koji je glomazan i realno generiše najveći procenat korupcije , kazao je on.

Novalić je istakao kako su svi ovi sastanci s ciljem srednje i dugoročne budžetske podrške EU poput onog koji je dobila Bjelorusija, kako bi se sačuvao socijalni mir u zemlji narednih šest, sedam godina.

“Tu su infrastrukturni radovi, ne samo autoput, već i drugi projekti”, istakao je Novalić, dodavši da tu spada 10 projekat-

Naglašava da su šanse za dobijanje ovih sredstava dobre.

"Sačuvali smo kreditni rejting, vrlo malo smo zaduženi i u svakom slučaju, ne želimo koristiti kapacitet domaćeg bankarskog sektora za budžete, nego da to ostavimo privredi kojoj želimo pomoći javnim investicijama. Najviše se radi o ekonomiji. EU i SAD namještaju taj stav koji će vrlo brzo biti poznat”, dodao je Novalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije