Džaferović: Palmer je u Sarajevu poručio da status Kosova nema veze s BiH

Radiosarajevo.ba
Džaferović: Palmer je u Sarajevu poručio da status Kosova nema veze s BiH
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Šefik Džaferović

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao je danas nakon susreta članova Predsjedništva BiH s Matthewom Palmerom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, da je na sastanku naglašeno da status Kosova nema nikakve veze sa statusom susjednih država.

Džaferović je rekao da je sastanak bio vrlo koristan i da je Bosna i Hercegovina "dobila podršku i apel da budemo posvećeni na reformskom putu".

"Ono što je bilo od specifičnih pitanja je razgovor oko 25. godišnjice obilježavanja potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma'', kazao je Džaferović.

Istakao je da je na sastanku bilo i drugih tema.

''Drugo pitanje spomenuto na ovom sastanku je trgovina ljudima. Na idućoj sjednici Predsjedništva ćemo imati to kao posebnu temu. Treća stvar koje je pomenuta je pitanje učešća BiH u vojnim vježbama s NATO savezom i EUFOR-om. Predsjedništvo je imalo značajnu ulogu u tome i nastavit će to da čini. Planiraju se ponovo neke vježbe 2022. godine'', dodao je Džaferović.

Kazao je da je na sastanku pomenuto i pitanje odnosa i dijaloga Srbije i Kosova, odnosa prema drugim državama i državama u regionu.

"Jasno je kazano da taj proces nema veze s državama u regionu i tiče se samo Beograda i Prištine'', naglasio je Džaferović.

S Palmerom je razgovarano i o reformi pravosudnog sistema i borbi protiv ilegalnih migracija.

"Uvjeren sam da će ovaj današnji sastanak biti dodatni podsticaj svima nama u BiH i da radimo bez nekih tenzija. Kada se govorilo o sastanku u Washingtonu, kazano je da je pokušamo i u BiH da neke stvari iz tog dijaloga koje su korisne, prihvatimo'', rekao je Džaferović, te najavio i redovnu sjednicu Predsjedništva BiH za 17. septembar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije