Evropski zvaničnici poslali poruku bh. liderima: Među nama nema mjesta za one koji negiraju genocid

4
Radiosarajevo.ba
Evropski zvaničnici poslali poruku bh. liderima: Među nama nema mjesta za one koji negiraju genocid
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Potočari

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi poslali su poruku liderima Bosne i Hercegovine u kojoj su ih pozvali da odbace retoriku podjela te da djeluju istinom, pravdom, povjerenjem i dijalogom.  

"Među nama nema mjesta za one koji negiraju genocid, pokušavaju prekrajati historiju i veličati ratne zločince", poručili su Borrell i Varhelyi.

Evropski zvaničnici su naglasili da zacjeljivanje rana iz prošlosti zahtijeva priznavanje i poučavanje historijskih činjenica, odavanje počasti i sjećanje na žrtve, identifikaciju onih koji se još vode kao nestale i privođenje svih počinitelja pravdi.

Amra Džeko oduševila pratitelje fotografijama s Hvara: Pokazala zavidnu formu u bikiniju

Amra Džeko oduševila pratitelje fotografijama s Hvara: Pokazala zavidnu formu u bikiniju

Poručili su da je ovo ključno za suočavanje s korijenima mržnje koja je dovela do genocida.

"Genocid u Srebrenici, prije 29 godina, jedan je od najmračnijih trenutaka u modernoj evropskoj historiji. Naša je dužnost da odamo počast sjećanju na više od 8.300 dječaka i muškaraca koji su sistematski ubijani u brdima oko Srebrenice", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Borrell i Varhelyi su se u poruci dotakli i procesa evropskih integracija BiH te su podsjetili da je u martu ove godine Evropsko vijeće odlučilo otvoriti pregovore o pristupanju EU sa BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije