Dočekale ih majke Srebrenice u zagrljaju: Maratonci iz Vukovara stigli do emotivnog cilja

Radiosarajevo.ba
Dočekale ih majke Srebrenice u zagrljaju: Maratonci iz Vukovara stigli do emotivnog cilja
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Maratonci iz Vukovara stigli u Potočare

Maratonci iz Vukovara i ove godine su stigli u Potočare, održavajući tradiciju koja traje već dugi niz godina.

Cilj ove manifestacije je podsjetiti na sve nevino stradale tokom srpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice te podići svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba.

Ovaj maraton predstavlja izraz temeljne humanosti prema svima koji još uvijek ne znaju ništa o sudbini svojih najmilijih.

Usvojen je Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi: Šta će se promijeniti?

Usvojen je Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi: Šta će se promijeniti?

"Moje ime je Dražen i dolazim iz Osijeka. Ovo je moj 11. maraton mira. Vremenski uvjeti su iz godine u godinu sve teži i teži. Nažalost, krenuli smo na put sa pet maratonaca, Miro i ja smo uspjeli istrčati sve dionice u ekstremnim uvjetima.

Za ovakve dionice morate biti sto posto fizički i psihički spremni. Mi krećemo iz doline križeva i dolazimo u dolinu nišana. Ono što nas nažalost veže je ta ista sudbina. U ovom nesretnom ratu su ubijeni civili bez obzira na nacionalnost, da li oni bili Srbi, Bošnjaci ili Hrvati. Mi smo ultramaratonci, ali i kreativci. Ne trčimo za medalje i pehare, već trčimo za zagrljaj majkama Srebrenice", rekao je Dražen, jedan od učesnika maratona.

Maratonci iz Vukovara stigli u Potočare
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Maratonci iz Vukovara stigli u Potočare

Ultramaraton se održava od 2012. godine, svake godine od 6. do 10. jula. Maratonci u pet etapa pretrče 227 kilometara od Vukovara (Ovčara) preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari).

Ovaj ultramaraton simbolizira zajedničku borbu za pravdu, mir i sjećanje na sve nevine žrtve, te povezuje ljude različitih nacionalnosti kroz sjećanje na tragične događaje iz prošlosti.

Reporterska ekipa portala Radiosarajevo.ba nalazi se trenutno u Srebrenici, a sve najnovije informacije sa obilježavanja 29. godišnjice genocida možete pratiti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije