Evropski istraživački centar: Uočili probleme, nude rješenje

Radiosarajevo.ba
Evropski istraživački centar: Uočili probleme, nude rješenje

Evropski istraživački centar organizirao je danas u Sarajevu konferenciju na kojoj su prezentirani rezultati i date preporuke do kojih se došlo tokom istraživanja o temama bitnim za proces evroatlantskih integracija.

Direktorica Evropskog istraživačkog centra Tija Memišević kaže da se o tim temama malo i neadekvatno govori. Prva tema odnosi se na politički kontekst priključenja BiH u NATO. Pritom se, kaže ona, misli na domaći politički kontekst i na odnos političkih snaga unutar BiH, odnos u regiji i odnos međunarodnih faktora.

„Uvijek govorimo o konstitutivnim narodima, političkim strankama, privilegijama, ali ne i o tome da sistem bude racionalno ustrojen tako da zadovoljava potrebe stanovnika i njihove jednakosti pred zakonom.“

Druga tema obradila je posljedice na BiH ulaska Hrvatske u EU. Memišević kaže da je tokom istraživanja identificirano niz negativnih posljedica koje bh. građani i proizvođači mogu očekivati nakon 1. jula.

„Mi smo se kasno počeli baviti ovim temama. Prije desetak godina smo znali da nas ovo čeka, institucije, odnosno predstavnici vlasti nisu reagirale na vrijeme. Nažalost, prvi i najintenzivniji negativni efekt će osjetiti većina malih proizvođača pogotovo robe životinjskog porijekla čija se zarada primarno zasniva na izvozu u Hrvatsku“, kazala je ona, javlja Fena.

U istraživanju koje se odnosi na ustavnu zaštitu i političku participaciju građana kao nosilaca individualnih prava primijećeno je da dosad niko nije govorio o ustavnim reformama u kontekstu zadovoljenja potreba i prava ljudi koji žive u BiH, odnosno stanovnika ove države. Memišević smatra da, za razliku od političkih predstavnika, nevladin sektor može biti istinski agenti reformskih promjena u BiH, ali samo ako se uvežu i budu jedinstveni.

„Bitno je da stojimo jedni iza drugih, da jedni druge podržavamo u radu jer je to jedini način da izvršimo pritisak na institucije i stvorimo povjerenje javnosti u smislu zagovarača reformi.“

Današnji skup pod nazivom "Građanski sektor kao zagovarač evroatlantskih integracija: mobilizacija stručnog pristupa" završni je dio projekta koji je implementirao Evropski istraživački centar uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Norveške.  Teme značajne za proces evroatlantskih integracija obradili su stručnjaci iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a namjera im je pratiti razvoj situacije i sagledavati to u regionalnom kontekstu, te surađivati s institucijama onoliko koliko su one voljne za to.

"Ako imamo građane iza sebe, podršku velikog broja nevladinih organizacija i medijski prostor, institucije će na kraju morati da odgovore. Ne mislimo pritom da trebamo bespoštedno kritizirati sve, ali mi za sve ovo gdje smo uočili probleme nudimo  rješenje. Ako svi tako budemo radili, mislimo da će se situacija u BiH konačno promijeniti.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije