Evo kolika kazna prijeti čovjeku koji je pravio haos u avionu!

45
A. S.
Evo kolika kazna prijeti čovjeku koji je pravio haos u avionu!
Printscreen / Incicdent u avionu

Protiv Sulejmana Imamovića (58), državljanina Danske koji je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, i koji je vrijeđao i prijetio zbog vanrednog slijetanja aviona na beogradski aerodrom Nikola Tesla, poslije dodatnih konsultacija sa Tužilaštvom Srbije, podnijete su krivične prijave za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Krivični zakon Srbije prepoznaje članom 317. krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

Prema tom članu zakona, svako ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Nerin Dizdar: Umjesto traženja vještica bolje je da se vlast RS pozabavi svojim najvećim neuspjehom

Nerin Dizdar: Umjesto traženja vještica bolje je da se vlast RS pozabavi svojim najvećim neuspjehom

Također, on može biti kažnjen i zbog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja.

Prema članu 292. koji se tiče ugrožavanja sigurnosti zračnog ili pomorskog saobraćaja ili nepokretne platforme, navodi se sljedeće:

"Ko nasiljem prema licu u zrakoplovu, na brodu ili nepokretnoj platformi koja se nalazi u epikontinentalnom pojasu, odnosno njihovom teretu, postavljanjem ili unošenjem u zrakoplov, na brod ili nepokretnu platformu eksplozivne ili druge opasne naprave ili supstance ili uništenjem ili oštećenjem ili ometanjem uređaja za navigaciju ili prouzrokovanjem druge štete zrakoplovu, brodu ili nepokretnoj platformi dovede u opasnost sigurnost vazdušnog saobraćaja ili pomorske plovidbe ili bezbednost nepokretne platforme, kaznit će se zatvorom od dvije do deset godina".

Sve se vidi na snimku koji je objavio portal Blic, a možete ga pogledati OVDJE.

Podsjetimo, avion zbog magle nije mogao sletjeti na aerodrom u Tuzli, a nakon informacije da se let preusmjerava, Imamović je ustao sa svog sjedišta, te je počeo da galami, psuje i prijeti da će srušiti avion zbog toga što je preusmjeren za Beograd.

Psovke je upućivao posadi zbog preusmjeravanja leta, ali i ostalim putnicima zato što šute zbog toga.

- J...m vam gospodsku srpsku majku, j...m vam mater u usta srpska, j...m vam mater balijsku što šutite, što me vodite u Srbiju, srušiću avion ubiću sebe i ženu", urlao je Imamović, kako se vidi na snimcima napravljenim u avionu dok ga je nekoliko osoba pokušavalo savladati i umiriti.

Srbijanski mediji navode da je putnik pokušao da upadne u kabinu pilota, a čak je pokušao otvoriti vrata aviona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (45)

/ Povezano

/ Najnovije