Evo ko je bio protiv smjene ministra Košarca

Radiosarajevo.ba
Evo ko je bio protiv smjene ministra Košarca
Foto: Printscreen / Rezultati glasanja

Staša Košarac (SNSD) je, odlukom većine zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ostao na poziciji ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Za njegovu smjenu je glasalo 13 zastupnika, protiv je bilo 15, a suzdržanih 11.

Protiv su bili zastupnici iz SNSD-a, te HDZ-a, kao i zastupnica SBB-a Edita Đapo. Suzdržani su bili iz SDA, te članovi Kluba DF-a Vlatko Glavaš i Enver Bijedić. Ruke "za" smjenu su digli opozicioni zastupnici, i to SDP-a, SDS-a, Naše stranke, PDP-a.

Podsjetimo, smjenu su zahtijevali poslanici: Predrag Kojović (NAša stranka), Aida Baručija (Nezavisni blok), Mirjana Marinković- Lepić (Naša stranka), Damir Arnaut (Klub Naša stranka/Nezavisni blok), Mirko Šarović (SDS), Dragan Mektić (SDS), Mira Pekić (PDP), Branislav Borenović (PDP), Nermin Nikšić (SDP BiH), Saša Magazinović (SDP BiH), Zukan Helez (SDP BiH) i Nada Mladina (SDP BiH).

U obrazloženju incijative navodi se da je u vrijeme proglašenog stanja nesreće u FBiH i vanrednog stanja u RS ministar Staša Košarac prisustvovao okupljanju u jednom restoranu u Sarajevu, suprotno mjerama za suzbijanje pandemije koronavirusa i sprečavanje širenja zaraze, a koje je propisao Federalni štab civilne zaštite.

Dodaje se da je svojim neodgovornim ponašanjem ovaj ministar prekšio zakone koji su na snazi za vrijeme stanja nesreće/vanrednog stanja, zloupotrijebio je svoj položaj i funkciju ministra za nesmetano kretanje u vrijeme policijskog časa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije