Evo kako će nam izgledati posjeta zubaru u vrijeme koranavirusa

Radiosarajevo.ba
Evo kako će nam izgledati posjeta zubaru u vrijeme koranavirusa
Arhiv / Ilustracija

Federalno ministarstvo zdravstva i Federalni zavod za javno zdravstvo donijeli su procedure za ponašanje u stomatološkim ordinacijama za koje je Federalni štab civilne zaštite danas donio odluku o ublažavanju ranije usvojenih restrikcija

Što se tiče stomatoloških ordinacija, preporučuje se odlaganje intervencija koje izazivaju širenje kapljične infekcije, kao što je skidanje kamenca i slično, a prihvatati hitne slučajeve.

U toku rada s pacijentima, stomatolozima se preporučuje korištenje maski koje bolje prijanjaju za lice, vizira, odijela kapa i rukavica. Sva zaštitna odjeća (maske, kape, rukavice, odijela) se nakon svakog pacijenta trebaju bacati, a stolica dezinfikovati.

Također, preporučuje se korištenje mašina koje izazivaju manje prskanje pljuvačke, odnosno sisaljki većeg volumena.Preporučuje se i asistencija medicinskih tehničara, kako bi se spriječilo širenje kapljične infekcije.

Preporučena je i vrsta dezificijensa za usta, koje pacijent treba koristiti prije zahvata, a koji postiže najbolje efekte. Što se tiče uređaja koji se koriste na više pacijenata, nakon svake upotrebe potrebno ih je dizinfikovati alkoholom, a potom zamotati u posebnu foliju. U čekaonici razmak između stolica treba biti najmanje jedan metar, a u slučaju da neko dođe s pratnjom, pratilac treba izaći vani, osim u slučajevima kada se radi o djeci.

Prilikom prijema, pacijentu treba postaviti četiri pitanje i to da li ima povišenu temperaturu ili neki drugi simptom zaraze koronavirusom, da li je imao dodir sa zaraženom osobom, da li je imao dodira sa osobom koja je u izolaciji, da li je negdje putovao. Preporuka je da se, ako je samo jedan odgovor pozitivan, odgodi termin pregleda, odnosno intervencije. Preporučeno je i da se termini pacijentima zakazuju telefonom

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije