Europska zemlja poslala oštru poruku BiH: 'Nema otvaranja pregovora s EU dok ne napravite ovu stvar'

11
Radiosarajevo.ba
Europska zemlja poslala oštru poruku BiH: 'Nema otvaranja pregovora s EU dok ne napravite ovu stvar'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ursula von der Leyen u Predsjedništvu

Vlada Nizozemske odlučno se protivi otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom o članstvu u Europskoj uniji sve dok naša zemlja ne pokaže nužan stepen usklađenosti s kriterijima EU, navodi se u saopćenju Vlade Nizozemske koje je upućeno na adrese oba doma nizozemskog parlamenta.

Nizozemska se nakon parlamentarnih izbora u novembru 2023. suočila sa situacijom u kojoj bi vlast mogla preuzeti koalicija predvođena ekstremno desničarskom Slobodarskom strankom (PVV) na čijem je čelu Geert Wilders koji se deklarira kao protivnik proširenja.

Međutim, i sadašnja umjerena vlada odlazećeg premijera Marka Ruttea potvrdila je kako je skeptična prema potencijalnim novim članicama Unije jer smatra da ne provode potrebne reforme, što se odnosi i na BiH.

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Podsjetimo, Europska komisija u novembru je uvjetno preporučila otvaranje pristupnih pregovora s BiH od marta sljedeće godine pod uvjetom da ta zemlja do tada pokaže dodatni napredak u provedbi reformi.

Reforme su trenutno blokirane zbog ucjena čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika koji ultimativno traži da se prije bilo kojeg drugog zakona donese novi o Ustavnom sudu BiH i iz njega eliminiraju strane sudije.

Grupa država EU poznatih kao "prijatelji BiH", među kojima je Italija, Austrija, Hrvatska..., zagovaraju da se na Europskom vijeću sredinom decembra ipak donese odluka o otvaranju pregovora s BiH, uz ocjenu kako je to važno zbog same Unije čiji je cilj stabilnost na zapadnom Balkanu. 

Takvo mišljenje ne dijele države poput Njemačke, Francuske i Nizozemske, čija je vlada sada potvrdila kako inzistira na poštivanju odavno utvrđenih kriterija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije