Europe House ugostila mlade iz cijelog regiona tokom programa 'Suočavanje s prošlošću'

2
Radiosarajevo.ba
Europe House ugostila mlade iz cijelog regiona tokom programa 'Suočavanje s prošlošću'
Foto: Europe House / Panel "Human Rights in Times of Uncertainty"

Europe House, u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom, ugostila je još jedno izdanje već tradicionalnog i cijenjenog programa Suočavanje s prošlošću fokusiranog na mlade iz regiona.

Saradnja, koja prerasta u svoju treću godinu, ugostila je 25 mladih učesnika iz cijelog regiona na program ispunjen diskusijama, seminarima, radionicama i razmjenama ideja u saradnji sa Mladim evropskim ambasadorima, lokalnim i regionalnim omladinskim organizacijama, kao i domaćim stručnjacima i aktivistima. 

Ferdinand Koenig, šef za komunikacije Ureda EU u BiH, poželio je dobrodošlicu gostima tokom panela "Ljudska prava u vremenima neizvjesnosti" na kojem su kao panelisti bili profesori Samir Lemeš, Dino Abazović i Damir Šagolj.

Tiktokerka nije mogla vjerovati kakav je pogled iz hotela dobila: Razmaknula zavjese i ostala u čudu

Tiktokerka nije mogla vjerovati kakav je pogled iz hotela dobila: Razmaknula zavjese i ostala u čudu

Koenig je istaknuo važnost pomirenja i povezivanja mladih za Evropsku uniju u BiH i regionu.

"Zadovoljstvo nam je poželiti vam svima dobrodošlicu u Europe House tokom Sarajevo Film Festivala, koji je sam po sebi simbol otpora i istrajnosti. Evropska unija je osnovana kao mirovni projekat, i pružanje mogućnosti za otvorenu i iskrenu diskusiju o prošlosti je ključno za rad Evropske unije u BiH, kao i puta ove zemlje ka EU", kazao je Koenig.

Budućnost kroz historiju: Inspirativne izložbe u Europe Houseu

Budućnost kroz historiju: Inspirativne izložbe u Europe Houseu

Panel je istražio neophodnost zaštite ljudskih prava u vremenima globalne neizvjesnosti i sve većih izazova sa kojima se suočavaju vlade i društva širom svijeta. Od uloge obrazovanja u podržavanju zagovaranja do pristupa informacijama i važnosti formiranja individualnog mišljenja i kritičkog mišljenja, učesnici su razgovarali o prevladavajućim pitanjima sa kojima se susreću mladi koji rade na izgradnji mostova i prevazilaženju podjela iz prošlosti.

Učesnici su se dotakli i pitanja zaštite životne sredine i ljudskih prava u ovom kontekstu s obzirom da je aktivizam profesora Lemeša za zaštitu životne sredine u Zenici inspirisao režisere istraživačkog dokumentarca "Nebo iznad Zenice" koji je premijerno prikazan tokom 16. Programa Dana ljudskih prava SFF-a.

Uz projekcije odabranih 11 filmova koji se bave temama prošlih i tekućih sukoba, Europe House, nova zvanična centralna festivalska lokacija za povezivanje, diskusiju i kreativnost, služi kao središte za učesnike programa Suočavanje s prošlošću, omogućavajući istraživanje i analize uloge mladih u ovim procesima i pružanje platforme za razmjenu svojih iskustava i ideja o saradnji, raznolikosti i izgradnji mira.

Program Suočavanje s prošlošću Sarajevo Film Festivala ima za cilj unapređenje dijaloga o neriješenim pitanjima i temama iz sukoba u regionu i podsticanje uključivanja javnosti koje vodi ka boljem razumijevanju i uvažavanju i toleriranju razlika, posebno među mlađim generacijama, saopćeno je Delegacije EU u BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije