EUFOR-ova reakcija na obilježavanje 9. januara - bez reakcije: "Ne komentiramo operativna pitanja"

2
Fena
EUFOR-ova reakcija na obilježavanje 9. januara - bez reakcije: "Ne komentiramo operativna pitanja"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Probno postrojavanje policije

Misija EUFOR-a u Bosni i Hercegovini nastavit će izvršavati svoje zadatke u skladu s mandatom koji mu je dat, a politika EUFOR-a je da ne komentara operativna pitanja u zemlji, rečeno je Feni u odgovoru na pitanje o sigurnosnoj situaciji u BiH.

Pitanje se odnosilo na to planira li EUFOR poduzeti mjere i radnje kojima bi se garantirali sigurnost građana Bosne i Hercegovine u vezi sa situacijom u Sarajevu u kontekstu najava održavanja događaja povodom obilježavanja neustavnog dana RS - 9. januara.

Ranije je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić uputio pismo komandantu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini general-majoru Antonu Wesselyju zbog sigurnosnih prijetnji povezanim sa obilježavanjem 9. januara na području Istočnog Sarajeva.

Pripreme za proslavu neustavnog 9. januara: Trobojke, tri prsta, 'Despoti' na ulicama I. Sarajeva

Pripreme za proslavu neustavnog 9. januara: Trobojke, tri prsta, 'Despoti' na ulicama I. Sarajeva

Ministar Cikotić je informirao komandanta Wesselyja da dostupne informacije obavještajnih i sigurnosnih struktura upućuju na moguće prisustvo nekoliko radikalnih i ekstremističkih grupa iz RS, Srbije i Rusije na području entiteta RS.

Također, podsjetio je i na reakcije udruženja vetarana u Kantonu Sarajevo koje smatraju ovaj događaj neoprihvatljivim, s obzirom da Ustavni sud BiH obilježavanje ovog datuma proglasio neustavnim, saopćilo je Ministarstvo sigurnosti BiH.

Imajući u vidu moguće prijetnje miru u sigurnosti u Bosni i Hercegovini koje ovaj događaj može prouzročiti, ministar Cikotić je izrazio očekivanje da će EUFOR poduzeti adekvatne mjere za osiguranje zakonskog i ustavnog funkcioniranja svih institucija, kao i mira i sigurnosti u BiH.

Pitali smo OHR za komentar na današnja dešavanja u Istočnom Sarajevu - evo šta su nam odgovorili

Pitali smo OHR za komentar na današnja dešavanja u Istočnom Sarajevu - evo šta su nam odgovorili

Visoki dužnosnici bosanskohercegovačkog entiteta RS najavili su i ove godine za danas obilježavanje dana entiteta iako je to protivno odluci najviše sudske instance u Bosni i Hercegovini - Ustavnog suda BiH, a centralna svečanost trebala bi biti u Istočnom Sarajevu.

Neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH krivično djelo te bi organizatori neustavnog obilježavanja mogli biti predmetom pravosudnog procesa jer obilježavanje 9. januara kao dana RS, kako je utvrđeno odlukom Ustavnog suda BiH, krši i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava.

Ustavni sud 2019. godine usvojio je zahtjev devet delegata Vijeća naroda RS za ocjenu ustavnosti Zakona o danu RS te je utvrđeno da osporena odredba, koja glasi: "Na osnovu potvrđene volje građana RS, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike", nije u skladu s Ustavom BiH, Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Zbog najave ovih događaja pojačane su i policijske aktivnosti u zemlji, a nadležni su najavili da se kontinuirano poduzimaju mjere i radnje u zaštiti sigurnosti građana. Intenzivirana je i razmjena sigurnosno-interesantnih informacija sa svim policijskim agencijama i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, te pojačano prisustvo policijskih službenika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije