Delegacija EU: BiH još ima šansu za sredstva od 30 miliona eura

H. A.
Delegacija EU: BiH još ima šansu za sredstva od 30 miliona eura
Zbog nerazvijene državne strategije u oblasti zapošljavanja, za period od 2017. do 2020. godine, Bosna i Hercegovina bi ponovo mogla izgubiti novac iz EU fondova.

Rok za izradu državne strategije je bio kraj juna, a nepostojanje iste moglo bi i značiti gubitak 30 miliona eura EU za BiH za zapošljavanje.

U Ministarstvu za civilne poslove BiH, koje koordinira aktivnosti u vezi s izradom strategije tvrde da programom rada za ovu godinu nije planiran krajnji rok.

Jamila Milović-Halilović, glasnogovornica Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH, kazala je za Radiosarajevo.ba da je EU ponudila da poveća svoju postojeću podršku reformama u zapošljavanju kroz program podrške za sektorski budžet.

"Međutim, naša se finansijska pomoć može ugovoriti samo ako je zasnovana na strategiji za sektor zapošljavanja za cijelu zemlju, u kojoj je naveden ukupan okvirni pregled prioriteta i budžetiran akcioni plan. Osim toga, još jedan jednako važan uvjet za pokretanje takvog programa je strategija upravljanja javnim finansijama za cijelu zemlju, s obzirom na to da program podrške budžetu podrazumijeva prijenos sredstava u budžet BiH", kazala je Milović-Halilović.

U odsustvu jasne reformske strategije, nije moguće utvrditi veličinu podrške koja je potrebna ovom sektoru. Međutim, Europska komisija je okvirno naznačila 30 miliona eura za tu svrhu.

"Kao što je već spomenuto, u slučaju da Europska komisija na vrijeme ne dobije pregled predloženih reformi koje treba podržati, postoji mogućnost da sredstva neće biti uključena u program za 2018. godinu, odnosno, da taj novac bude izgubljen", poručila je glasnogovornica Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Sektorska budžetska podrška zahtijeva postojanje solidne strategije za zapošljavanje za cijelu zemlju, što iziskuje efikasnu i učinkovitu saradnju između svih nivoa vlasti - a to očigledno u BiH ne funkcionira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije