Evropska komisija pokrenula video takmičenje pod nazivom 'Šta ujedinjena Evropa znači za tebe?'

Radiosarajevo.ba
Evropska komisija pokrenula video takmičenje pod nazivom 'Šta ujedinjena Evropa znači za tebe?'

Evropska komisija pokrenula je video takmičenje pod nazivom "Šta ujedinjena Evropa znači za tebe?" za mlade osobe u dobi od 13 do 15 godina iz zemalja članica Evropske unije, kao i zemalja kandidata i potencijalnih kandidata iz jugoistočne Evrope.

Nacionalni žiriji će odabrati po jednu snimku iz svake zemlje.

Pobjednici će biti pozvani u Brisel gdje će imati priliku da istraže grad i institucije Evropske unije te da upoznaju mlade ljude iz cijele Evrope.

Snimke zainteresirani mogu predati do 10. aprila 2015. godine.

Proširenje Evropske unije je srušilo barijere u Evropi, ujedinjujući kontinent oko zajedničkih ciljeva i vrijednosti njenih naroda. EU je prvobitno osnovana kao projekt mira i stabilnosti za evropski kontinent.

Ovi ciljevi su vremenom uvjerili sve više zemalja da se pridruže članicama osnivačima kojih je bilo šest. Sada EU broji 28 zemalja članica i njena vrata su otvorena i drugim evropskim zemljama koje žele da se pridruže i koje su posvećene unapređivanju mira, demokratije, stabilnosti i napretka. 

U procesu proširenja trenutno se nalaze Albanija, BiH, bivša jugoslovenska Republika Makedonija, Island (pregovori s Islandom su stavljeni na čekanje nakon odluke islandske vlade), Kosovo, Crna Gora, Srbija i Turska, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije