Evropska komisija: BiH postigla ograničen napredak, a ugovor za Južni tok ne treba zaključivati

Radiosarajevo.ba
Evropska komisija: BiH postigla ograničen napredak, a ugovor za Južni tok ne treba zaključivati

Evropska komisija (EK) se u Izvještaju o napretku Bosne i Hercegovine (BiH) za 2014. godinu osvrnula i na prijedlog međuvladinog ugovora između BiH i Ruske Federacije o izgradnji gasovoda Južni tok, piše Anadolu Agency.

"Prijedlog međuvladinog ugovora s Ruskom Federacijom o izgradnji gasovoda Južni tok nije u skladu s pravnom stečevinom Energetske zajednice i ne bi trebao biti zaključen osim ako ne bude izmijenjen", navedeno je u Izvještaju Evropske komisije o napretku BiH za 2014. godinu. 

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je 21. septembra 2012. godine potpisao u Sočiju protokol o saradnji s predstavnicima Gazproma o izgradnji jednog kraka kroz teritoriju ovog entiteta.  

Inače, kada je u pitanju napredak zemalja Zapadnog Balkana, Evropska komisija navodi sljedeće:

Srbija je napravila veliki napredak prethodne godine, posebno u oblasti normalizacije odnosa s Kosovom, Crna Gora mora poduzeti snažnije reforme u oblasti vladavine prava, napredak Makedonije prema EU došao je do slijepe ulice, dok je BiH prethodne godine postigla vrlo ograničen napredak na putu prema EU. Kosovo mora nakon izbora što prije uspostaviti vladu i nastaviti reforme prema EU, dok je kandidatski status treba biti poticaj za reforme u Albaniji. Ovako je ocijenjeno stanje u državama Zapadnog Balkana u Izvještaj o napretku država ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) koje je danas predstavio dosadašnji komesar za proširenje Stefan Fuele.

“Pet godina radim na politici proširenja. Pokušali smo da se fokusiramo na tri stuba procesa proširenja, odnosno vladavinu zakonu, ekonomsko upravljanje i reformu javne uprave. Zemlje koje ispune ove kriterije postaju spremne za članstvo u EU”, rekao je Fuele.

Govoreći o napretku zemalja Zapadnog Balkana prema EU, Fuele je naglasio da Crna Gora mora poduzeti snažnije reforme u oblasti vladavine prava.

“Crna gora treba reforme u pravosuđu. Rokovi u nekim područjima su probijeni. Zemlja treba poduzeti urgentne aktivnosti u oblasti vladavine zakona i osnaživanju javne uprave”, rekao je Fuele.

Istaknuo je da je Srbija napravila veliki napredak prethodne godine, posebno u oblasti normalizacije odnosa s Kosovom.

“Pokretanje pregovora sa Srbijom je prekretnica u našim odnosima. To je priznanje napretka koji je Srbija postigla zbog normalizacije odnosa s Kosovom. Srbija ima nove mogućnosti i Srbija je pokazala opredjeljenje u prvoj fazi pregovora. Beograd sada treba nastaviti postizati rezultate u vladavini zakona, javnoj upravi, upravljanju u ekonomiji, regionalnoj saradnji i normalizaciji odnosa s Kosovom”, istaknuo je Fuele.

Ipak, ističe da je napredak Makedonije prema EU došao do slijepog puta.

“Zabrinuti smo da ne dođe do koraka unatrag. Potrebno je da se poduzmu ključni koraci da se riješe pitanja spora s Grčkom. Komisija ipak predlaže da se pregovori otvore. Država ispunjava političke uvjete, ali Skoplje mora uraditi reforme ako želi održati preporuke EK”, kazao je dosadašnji komesar za proširenje.

Naglasio je da je Albanija u junu dobila kandidatski status kao priznanje za reforme.

"Imaju snažnu političku volju da provedu reforme. Brine nas pogoršanje političke klime i bojkot opozicije. Kandidatski status treba biti poticaj za reforme u Albaniji”, smatra Fuele.

Naglašava da je BiH prethodne godine postigla vrlo ograničen napredak na putu prema EU.

“BiH je postigla vrlo ograničen napredak. Nedostatak političkih kretanja je u kontrastu sa željama građana koji žele reforme. Nakon izbora važno je da se brzo formira vlast jer je to značajno da BiH uspostavi efikasne sisteme koordinacije i da se pozabavi ekonomskim i socijalnim reformama. Tek tada će BiH moći prevazići pat poziciju u integracijama”, rekao je Fuele.

Istaknuo je da Kosovo mora nakon izbora što prije uspostaviti vladu i nastaviti reforme prema EU.

Od šest država Zapadnog Balkana sa statusom kandidata samo su Crna Gora i Srbija u procesu pregovora. Makedonija i Albanija imaju status kandidata, ali nisu otvorile pregovore. BiH i Kosovo imaju status potencijalnog kandidata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije