Erol Avdović iz New Yorka: Zapad je, ipak, dobio što je htio

3
Radiosarajevo.ba
Erol Avdović iz New Yorka: Zapad je, ipak, dobio što je htio
Printscreen / Erol Avdović gost na FTV

Usaglašavana je rezolucija Ujedinjenih naroda. Ishod - Rusi nisu uložili veto, nego su dobili izuzeće iz teksta rezolucije i spominjanje OHR-a u bilo kojem kontekstu, na čemu su odavno insistirali. Dakle, OHR neće biti spominjan u konačnoj verziji rezolucije kojom se produžava mandat EUFOR-a u BiH. U drugoj verziji rezolucije, koja je bila razmatrana u ponedjeljak, OHR je bio naveden, ali bez bonskih ovlaštenja. Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a zakazana za danas je odgođena, te će biti održana sutra i na njoj se neće obratiti visoki predstavnik u BiH Christiana Schmidt.

"Zatvorena su vrata dogovora. Rezolucija je već puštena u promet i Rusi nemaju razloga da stave veto na usvajanje te rezolucije jer su dobili ono što su tražili", istakao je Erol Avdović, koji se za Dnevnik 2 Federalne televizije javio iz New Yorka.

Avdović navodi kako zapadne zemlje insistiraju da se radi o solomonskom rješenju:

I danas kiša: Objavljena prognoza do ponedjeljka - evo kad se vraća sunce

I danas kiša: Objavljena prognoza do ponedjeljka - evo kad se vraća sunce

"Ne bih se usudio prevagnuti niti da jednu niti na drugu stranu, ali uistinu je da su Rusi dobili izuzeće iz teksta Rezolucija i pominjanje u bilo kom kontekstu OHR-a, a Christian Schmidt se neće obratiti Vijeću sigurnosti, niti videolinkom niti izravno."

Navodi da je kredibilitet Christiana Schmidta odavno poljuljan:

"Poljuljan je i zbog nekih njegovih izjava i poređenja da on nije Paddy Ashdown. Nije to trebao uraditi i nije trebao reći bilo koje druge izjave koje su se dogodile, ali Milorad Dodik, s obzirom na to da to dugujemo javnosti, nije u pravu kada kaže neće se usvojiti Schmidtov izvještaj. Bez obzira na to što se on neće obratiti, on je već cirkuliran svim zemljama Vijeća sigurnosti, dakle 15 njih. Oni znaju i po proceduri se to izvješće ne usvaja. Bit će debata, govorit će se, ali u Rezoluciji koja je od Rusa bila uvjet bez koga se ne može neće biti pominjan OHR. Nema usvajanja ovog izvještaja i tu Milorad Dodik nije u pravu".

Avdović ističe da se Bosni i Hercegovini šalju loše poruke:

"Nažalost, ne umanjuje se psihoza koju su zakuhali oni koji jašu na svemu ovome. Prije svega udružena Moskva, Banja Luka kao njihov politički vazal, milorad Dodik prije svega i naravno oni koji podržavaju sve ovo iz Beograda, odakle žari jedna nestabilnost. Nažalost, i poslije sutrašnjeg usvajanja, najvjerovatnije ćemo prisustvovati usvajanju tehničke Rezolucije, nećemo moći umiriti javnost, osim da treba obratiti pažnju i treba uvažiti da politički akteri koji ovako nastupaju namjerno šire tu psihozu, ali su spremni u isto vrijeme reterirati, naročito pod pritiskom Amerikanaca i sklon sam tvrditi da Milorad Dodik ostaje ovako glasan u javnosti, ali da iza paravana itekako zna da neće moći ići do kraja".

"Očito da se moralo birati između Schmidta i EUFOR-a. Ultimatum je bio prisutan cijelo vrijeme. Jučer je izgledalo da su se Amerikanci probudili, da su insistirali da se Schmidt obrati ali pokazalo se da ipak nisu uspjeli. Dakle, Rusi su dobili ono što su željeli i njima, zapravo, najviše odgovara da ostane, bilo da se radi o snagama EU-a ili nekim modifikovanim snagama NATO-a, Rusima odgovara ovako malobrojni sastav EUFOR-a i svakako da bi alternativa bila nešto robusnije NATO-ove snage. Ali čini se da ni NATO, odnosno zapadne zemlje, koliko god nagovještavale da su bile spremne razmišljati o tome, nisu spremne u ovom trenutku zamijeniti taj EUFOR nečim puno robusnijim, puno jačim. Tako da svima ovo odgovara i zato sam rekao solomonsko rješenje", objašnjava Avdović.

Za kraj, Avdović kaže da je ruska politika prema BiH otišla korak dalje od onoga što su svi tvrdili da Rusija nema posebnu strategiju, ali ima želju da kvari:

"Prije svega da kvari pristup BiH i Kosova evropatlanskim integracijama, prije svega NATO-u. Što se tiče Amerike ostaje da se vidi. Reklo bi se da je ovo poziv na buđenje da SAD doista, kad je BiH u pitanju, u prvi plan stavi sigurnosno pitanje, pa tek onda reforme. Ovo što se sada događa doista samo ohrabruje separatističke umove i nije isključeno da to prouzrokuje reakciju koja je nesuvisla sa druge strane".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije