Epidemiologinja iz Konjica uputila apel stanovništvu u ovom gradu: Ovo su njene poruke

A. S.
Epidemiologinja iz Konjica uputila apel stanovništvu u ovom gradu: Ovo su njene poruke
Foto: Radiosarajevo.ba / Dr. Armina Lazarević o situaciji u Konjicu

Svečanost u kompaniji Igman u Konjicu, odakle je navodno krenuo prvi klaster zaraze koronavirusom u ovom gradu, a koji je kasnije prebačen i proširen na Sarajevo, Visoko i Goražde, posljednjih 15 dana je u žiži javnosti u Bosni i Hercegovini.

Sporni kontakti u Konjicu, nisu se desili na svečanoj akademiji, već na afterpartyu koji je organiziran u jednom ugostiteljskom objektu.

Epidemiologinja iz Konjica o situaciji u gradu: Očekujemo mnogo više slučajeva

Konjic, grad 40-ak kilometara udaljen od Sarajeva, novo je žarište širenja infekcije COVID-19, koju uzrokuje novi član porodice koronavirusa, imena SARS-CoV-2. Ovaj koronavirus uzrokovao je pandemiju na planeti. Više od 280 hiljada zaraženih i skoro 12 hiljada mrtvih. Bosna i Hercegovina prvi je slučaj pribilježila 5.

Direktora iz Srbije, koji je bio zaražen koronavirusom, dovezao je na dernek vozač direktora Igmana Đahida Muratbegovića. Vozač je prvi došao u kontakt i umro od posljedica virusa.

Tako je sve krenulo.

Situacija ni danas u ovom gradu nije nimalo bolja.

Portal Radiosarajevo.ba razgovarao je s dr. Arminom Lazarević, epidemiologinjom iz Doma zdravlja u Konjicu, koja nam je i zvanično potvrdila - 55 testiranih, 17 pozitivnih.

 „U ovom trenutku najveći problem je što nemamo otvorenu bolnicu za ovakve pacijente koji su pozitivni. Da nije slučaj ovakav kakav jeste, sigurno bismo imali više optimizma. Imamo obećanja da će prostorije jednog hotela biti osposobljene za dijagnostiku. Tada bismo mogli sumnjive osobe odmah hospitalizirati i samim tim staviti ih pod aktivan zdravstveni nadzor liječnika na 24 sata“, priča nam dr. Lazarević.   

Zanimalo nas je zdravstvebno stanje 17 oboljelih.

„Što se tiče naših hospitaliziranih, imamo četiri osobe u bolnici u SKB Mostaru. Znamo da ih je bilo pet osoba, nažalost, jedan smo imali letalni ishod. Ne bih voljela govoriti o njihovom zdravstvenom stanju, jer bih voljela da nadležni sa Infektivne klinike o tome pričaju. Što se tiče ostalih, pojedini zaraženi nemaju nikakve simptome, dok preostali imaju blažu kliničku sliku, koja uključuje temperaturu, manja peckanja u grlu i kašalj“, nastavlja dr. Lazarević.

Konjic u doba pandemije - undefined

Foto: Bahrudin Bandić: Konjic u doba pandemije

Ona je zamolila svoje sugrađane da o jednom vode računa.

„Savjetujemo svima da u toku 14-dnevne izolacije, u slučaju pojave znakova bolesti, da odmah kontaktiraju svoje liječnike kako bi ih što kvalitetnije stavili pod zdravstveni nadzor. Sada su nam problem osobe koje su starije životne dobi. Nismo imali mogućnost da im uradimo potrebnu dijagnostiku, pa ih molim da budu strpljivi“, podvukla je dr. Lazarević.

Pogledajte snimak sa zabave firme "Igman"

Ovo je snimak zabave u Konjicu, na kojoj su mnogi zaraženi virusom

Na kraju razgovora ova vrhunska epidemiologinja imala je i apel stanovništvu Konjica.

„Apelujemo da se stanovništo pridržava svih uputa koji izdaje Štab civilne zaštite Konjic, da se poštuju sve naredbe koje oni izdaju, kao i da se poštuju naredbe zdravstvenih radnika. Apelujemo isto tako da se svi za koje se zna da su došli u kontakt s potvrđenim oboljelim, a i one koji sumnjaju, da sami sebe stave u samoizolaciju, da se prijave porodičnom ljekaru i da se drže uputa kojim im porodični liječnik da“, kazala je za Radiosarajevo.ba dr. Armina Lazarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije