Entitet RS pred bankrotom: Naredne dvije sedmice su ključne!

7
Radiosarajevo.ba
Entitet RS pred bankrotom: Naredne dvije sedmice su ključne!
Foto: Vlada RS / Zgrada Vlade entiteta RS

Vlada bh. entiteta RS ide u nova zaduženja emisijom obveznica i trezorskih zapisa, mimo onih planiranih 210 miliona i mimo svih dosad obavljenih zaduženja o kojima smo pisali.

Entitet koji je u velikim finansijskim problemima zakazao je još dvije emisije obveznica na kojima će se pokušati zadužiti za dodatnih 75 miliona KM, izvještava BiznisInfo.ba.

Riječ je o 59. i 60. emisiji obveznica u iznosu od 30 miliona KM, odnosno 45 miliona KM. U oba slučaja kamatna stopa je fiksna 6,1 posto na godišnjem nivou.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Obje aukcije zakazane su za 3. juli na Banjalučkoj berzi. Rok dospijeća za obveznice iz prve aukcije je 7, a iz druge 5 godina.

Inače, riječ je o vrsti zaduženja u kojem kreditori, uglavnom komercijalne banke, kupuju ove hartije od vrijednosti i daju državi (u ovom slučaju entitetu) novac u propisanom iznosu. Vlada vraća kamatu jednom godišnje, a glavnicu po roku dospijeća.

Podsjetimo da je RS za 20. juni zakazala veliku aukciju petogodišnjih obveznica na kojoj će pokušati prikupiti čak 210 miliona KM po kamati od 6,1 posto, a kako bi izmirila ranije zaduženje na Bečkoj berzi.

Zaduženja dolaze na naplatu: Očekuje li Republiku Srpsku ekonomski krah?

Zaduženja dolaze na naplatu: Očekuje li Republiku Srpsku ekonomski krah?

No, ni tu nije kraj. Za 21. juni je zakazana aukcija trezorskih zapisa u iznosu od 20 miliona KM sa rokom dospijeća od šest mjeseci.

Treba dodati da se RS 12. juna već zadužila za 32 miliona KM prodajom trezorskih zapisa sa rokom dospijeća od svega dva mjeseca.

Ovolika količina zaduženja u tako kratkom periodu pokazuje u koliko teškoj finansijskoj situaciji se nalazi ovaj entitet.

Također, postavlja se pitanje šta će se desiti ako investitori jednostavno ne odgovore na zahtjeve RS-a, odnosno ako ne bude interesa za kupovinu vrijednosnih papira, što se veoma lako može desiti ako se uzme u obzir loš kreditni rejting ovog entiteta, ali i činjenica da je on pod takozvanim "tihim sankcijama" Zapada. 

RS u tom slučaju neće moći izmirivati svoja ranija dugovanja i praktično će biti u bankrotu.

S obzirom da od aranžmana s MMF-om nema ništa, u tom slučaju će ostati samo dvije opcije. Ili će vlastima RS-a pomoći neka druga, prijateljska država, ili će se morati ići u radikalne mjere poput smanjenja plata i penzija i otazivanja kapitalnih projekata.

Mnogo toga će biti jasnije nakon naredne dvije sedmice kada se vidi kako će proći sve zakazane eukcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije