Branislav Borenović: "RS je u ozbiljnim problemima, dvostruko je zaduženiji od Federacije BiH"

2
Radiosarajevo.ba
Branislav Borenović: "RS je u ozbiljnim problemima, dvostruko je zaduženiji od Federacije BiH"
Foto: AA / Branislav Borenović

Zaduženost RS dvostruko je veća od Federacije Bosne i Hercegovine. Ovo je na konferenciji za novinare saopštilo lider PDP-a Branislav Borenović.

On je naglasio da je bh. entitet RS u ozbiljnim problemima i da ima loš rejting pokazuje zaduženost po glavi stanovnika.

"U RS po zvaničnim podacima svaki građanin je zadužen po osnovu javnog duga u iznosu od 5.674 a FBiH 2.940 KM. Skoro dvostruko više je vlast RS zadužila svoje građane od bebe do penzionera. To govori da je neodgovorna i loša struktura opteretila RS", kaže Borenović i dodaje da su podaci zvanični od Zavoda za statistiku RS što je prikazano na slici dokumentu koji je podijeljen novinarima.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Kad je u pitanju zaduženje obveznicama, on navodi da je RS imala devet emisija obveznica devet miliona kamatna stopa do šest posto, dok je FBiH imala četiri emisije zaduženja 130 miliona po dvostruko manjoj kamati 3.45.

"Trezorski zapisi RS prošle godine šest emisija 193 miliona KM i kamata 0,4 do 1,6 posto, a FBiH imala samo jednu emisiju 50 miliona KM sa kamatom od 0,03 posto što znači da je ona u plusu i zaradila. To govori koliko je jedan nivo vlasti u istoj zemlji mnogo lošiji i plaća mnogo veće kamate i uzima kredite i ima više emisija dugoročnih obveznica i trezorskih zapisa čime je RS dovedena u ozbiljne izazove i dugove", kazao je on.

Prema njegovim riječima, obaveze po aktiviranim garancijama jedina je ona kojom je RS preuzela obavezu za vraćanje kredita za 'Nikola Tesla' i Dragana Vučetića, koji je bio savjetnik Milorada Dodika i garancija za njegov kredit od 7 milina KM.

Branislav Borenović (PDP): 'Glasat ćemo protiv predloženog saziva Vijeća ministara'

Branislav Borenović (PDP): 'Glasat ćemo protiv predloženog saziva Vijeća ministara'

"Do sad je RS iz budžeta vratila šest miliona KM za ovo preduzeće ostalo je još oko 800 hiljada za tu firmu. Taj novac je mogao biti iskorišten za pomoć građanima izgradnju škola i vrtića ali su ostali dugovi koji se plaćaju iz budžeta RS", kazao je Borenović.

On je i danas postavio pitanja:

- Ko je kupio obveznice na londonskoj berzi i ko je kupio na bečkoj berzi?

- Gdje su pare RS?

- Kome je Milorad Dodik obezbijedio zaradu od provizija 10 miliona KM?

- Da li je moguće da su u RS tolike kamate i dugovi? 

- Zašto se kriju investitori i zarade?

- Čega se boji vlast RS pa krije sve podatke i ko zarađuje na muci RS?

- Da li su to sumnjivi biznismeni - pita Borenović i konstatuje "ako se sve krije onda je to pranje para".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije