RS se zadužuje po duplo većoj kamatnoj stopi od FBiH: "Oni su bili malo pametniji"

3
Radiosarajevo.ba
RS se zadužuje po duplo većoj kamatnoj stopi od FBiH: "Oni su bili malo pametniji"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Radovan VIšković

U Banjoj Luci zasjeda Narodna skupština RS koja je počela s pitanja premijeru RS Radovanu Viškoviću.

Šef poslaničkog kluba PDP Igor Crnadak je premijera upitao o novom zaduženju RS u iznosu od 210 miliona maraka po kamatnoj stopi od čak 6,1 posto.

"Molim premijera da objasni zašto je ova kamata ovoliko visoka, ako imamo informaciju da je u maju na Sarajevskoj berzi obavljena emisija obveznica federalne Vlade na šest godina za 3,8 posto", upitao je Crnadak.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Višković je potvrdio njegove navode ističući da se novo zaduženje radi prema planu koji je usvojila NSRS u novembru prošle godine.

"Kamatna stopa jeste ta koju ste rekli, ali ona je jednostavno ta kamatna stopa na prostoru Republike Srpske i smatramo da je to najniža kamatna stopa koju smo mogli u ovom trenutku postići na finansijskom tržištu RS.

Ima jedan prosti razlog, Federacija je bila malo pametnija u proteklom vremenu i nije dozvolila da sve banke budu privatizovane. Napravila je i ostavila svoju razvojnu banku koja diktira kamatne stope u drugom entitetu – rekao je Višković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije