Novo zaduženje u najavi: Predstavnički dom FBiH odobrio dug od 17 miliona eura

1
FENA
Novo zaduženje u najavi: Predstavnički dom FBiH odobrio dug od 17 miliona eura
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Kako izgleda novi režim javnog prijevoza u Sarajevu?

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je danas na sjednici zaduženje od 17 miliona eura kod Evropske banke za obnovu i razvoj radi realizacije projekta Javni prijevoz Sarajevo e-Mobility.

Ukoliko ovo zaduženje odobri i Dom naroda te budu ispunjeni i drugi uvjeti, novac od zajma će Federacija BiH prenijeti na Kanton Sarajevo kao krajnjeg korisnika i kreditnog dužnika.

Projektom su predviđene nabavka i instalacija adaptivnog sistema upravljanja saobraćajem, uključujući izgradnju centra za upravljanje, kao i za nabavku do pet novih tramvaja radi bolje učinkovitosti javnog prijevoza u Sarajevu.

Planirani radovi na vodovodnoj mreži u Sarajevu: Očekivani prekidi snabdijevanja vodom u više ulica

Planirani radovi na vodovodnoj mreži u Sarajevu: Očekivani prekidi snabdijevanja vodom u više ulica

Predviđeni rok otplate kredita je 15 godina, s trogodišnjim grace periodom.

Na sjednici je prethodno odobrena još jedna odluka vezana za unaprjeđenje javnog prijevoza u Sarajevskom kantonu, a odnosi se na zaduženje od 25 miliona eura također kod Evropske banke za obnovu i razvoj radi izgradnje tramvajske pruge Ilidža – Hrasnica.

I tu je predviđeno da novac od kredita Federacija BiH prenese na Sarajevski kanton kao krajnjeg korisnika i dužnika, odnosno da rok otplate bude 15 godina s grace periodom od tri godine.

Sjednica Predstavničkog doma je završena, datum naredne bit će poznat naknadno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije