Emiru Ališiću dvije i pol godine zatvora za ratovanje na strani ISIL-a

3
Radiosarajevo.ba
Emiru Ališiću dvije i pol godine zatvora za ratovanje na strani ISIL-a
Foto: Screenshot / Emir Ališić

Emir Ališić (51) iz Sanskog Mosta, koji je bosanskohercegovačkoj javnosti postao poznat nakon što ga je intervjuirala kurdska televizija u gradu Al Bahouz, na jugu Sirije, gdje se nalazilo nekoliko desetina zarobljenih boraca terorističke organizacije ISIL, u potpunosti je priznao krivicu za krivično djelo za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH.

Priznao krivicu

Podsjetimo, Ališić je optužen za pridruživanje stranim paravojnim formacijama. Na teret mu je stavljeno da je napustio BiH u decembru 2013. i da je u Siriji bio u jedinicama u okviru takozvanog ISIL-a.

On je u decembru 2019. avionom deportiran u Bosnu i Hercegovinu skupa sa šest drugih osoba zbog sumnje da su u Siriji ratovali na strani organizacija koje su Ujedinjene nacije (UN) proglasile terorističkim.

"Optuženi je priznao krivicu za odlazak na područje Sirije, gdje se pridružio paravojnim formacijama koje su djelovale u okviru struktura tzv. "ISIL"-a, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom. Predložena kazna u skladu je sa ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju krivičnog djela. U skladu sa priznanjem, za optuženog je predložena kazna zatvora u trajanju od 2 godine i 6 mjeseci. Nakon razmatranja sporazuma, isti je prihvaćen te je optuženom izrečena navedena kazna", saopćeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Mediji su 2016. godine objavili priču o Ališiću i njegovoj porodici, odnosno njegovom odlasku na ovo ratište. Prije odlaska živio je u maglajskom selu Ošve.

Omer Ćemalović, koji je po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine ranije izvršio psihijatrijski pregled s ciljem, kako je rekao, da utvrdi psihičko stanje optuženog i stepen radikalizacije, iznoseći svoj nalaz kazao je da nije mogao steći utisak da se radi o osobi sa radikalnim stavovim

Razočarao se

Ćemalović je rekao da je motiv optuženog za odlazak na strano ratište bila želja da pomogne “muslimanskom narodu”, ali da se nakon izvjesnog vremena razočarao u ljude.

"On je krenuo tamo pod utiscima, pod nekim informacijama koje dobija, koje su u njemu probudile želju da pomogne svijetu tamo. Kad je otišao tamo, to se sve izvitoperilo. Jednom riječju, bio je izigran", kazao je Ćemalović objašnjavajući da se optuženi razočarao stanjem koje je zatekao kada je otišao u Siriju, te dodao da je "bilo puno vojske" i da se nije znalo ko je ko, prenio je ranije BIRN.

Inače, u spomenutom videoprilogu koji je objavljen u februaru 2019. Emir Ališić se pojavio zajedno sa svojim posinkom Hamzom.

Ališić, upitan kako je dospio u Siriju i zbog čega, odgovara:

"Da se pomogne narodu, zbog naroda, djece, žena... Pridružio sam se ratu kako bih podržao islam, proširio ga u sve dijelove svijeta. Kada sam došao u Siriju, na početku nije bilo Islamske države, pa sam se pridružio Frontu Nusra", Izjavio je Ališić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije