BiH / 6 godina bio pripadnik ISIL-a: Podignuta optužnica protiv Emira Ališića

13. 05. 2020. u 11:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 40

Tužilac iz Odsjeka za terorizam podigao je optužnicu protiv Emira Ališića, rođenog 1970. godine u Sanskom Mostu, koji se tereti da je u periodu od oko 6 godina, sudjelovao u paravojnim formacijama takozvanog ISIL-a, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ališić se trenutno nalazi u pritvoru, a optužen je za krivično djelo "protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama".

"Optuženi se tereti da je krajem 2013. godine, s namjerom da se pridruži paravojnim formacijama koje su na području Sirije i Iraka djelovale u okviru struktura tzv. ISIL-a, otputovao iz BiH, na područje Turske, odakle se ilegalno prebacio na područje Sirije, gdje se u okviru više formacija, na području gradova Rakka i Haritan, borio u strukturama tzv. ISIL-a, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom", navode iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je Ališić  bio pripadnik ISIL-a u periodu od 2013. do 2019. godine, da bi ga početkom 2019. godine, prilikom sloma i pada ove terorističke organizacije, zarobile kurdske snage, te je krajem 2019. godine izručen u BiH. Odmah po dolasku u BiH je uhapšen i proveden u pritvor.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Ovo su osobe koje su se predale u Siriji, oni će biti vraćeni u BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je nedavno da su vlasti Bosne i Hercegovine prihvatile zahtjev američke vlade da preuzmu svoje državljane koji su se u proteklim godinama u Siriji i Iraku borili u redovima terorističkih organizacija poput tzv. Islamske države (ISIL), te su zarobljeni u tamošnjim protuterorističkim operacijama.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA