"Grupa S.": Napadima na džamije željeli izazvati građanski rat u Njemačkoj

J. M.
"Grupa S.": Napadima na džamije željeli izazvati građanski rat u Njemačkoj
Foto: Bild / Članovi Grupe S i njihov vođa

Teroristička ćelija "Grupa S." željela je da uvede Njemačku u građanski rat napadima na političare, azilante i muslimane, izvještava "Spiegel". Sredinom februara, savezni tužilac uhapsio je četiri osumnjičena člana grupe i osam osumnjičenih pristalica.

Jedan od pristalica "Grupe S." priznao je, prema informacijama "Spiegela", da je grupa raspravljala o planovima za napade na džamije. On je, prema časopisu, održao govor na sastanku grupe u Mindenu (Sjeverna Rajna-Vestfalija) u februaru.

Prema izvještaju, muškarac je na početku tvrdio da je zapravo riječ o pronalaženju utočišta za "Dan X" jer su željeli nabaviti oružje da se zaštite od stranih klanova. Ipak, istražiteljima je konačno priznao da je na sastanku u Mindenu bilo riječi i o napadima na džamije.

Da bi otjerali muslimane iz Njemačke, željeli su zapaliti neku od džamija, a razgovarano je o mogućim napadima vatrenim oružjem. 

Federalno tužilaštvo i Državni ured za kriminalističku policiju Baden-Württemberg dobili su dalje informacije o opasnosti "Grupe S." iz praćenih poziva i poruka u chatu, prenosi "Spiegel".

Navodni vođa grupe, Werner S., prokomentarisao je govor njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera riječima: "Ovaj će izdajnik platiti ". Stoga je objavio simbol noža. Prije nego što se grupa sastala u Mindenu, Werner S. je napisao da žele razgovarati o "ratu". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije