Emir Suljagić tvrdi: Ana Brnabić laže, istina je da nas preklinju svake godine

11
Radiosarajevo.ba
Emir Suljagić tvrdi: Ana Brnabić laže, istina je da nas preklinju svake godine
Foto: Radiosarajevo.ba / Brnabić i Suljagić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je jučer kako se 1995. godine  'desio užasan zločin u Srebrenici' ali da 'zvaničnicima Srbije' nije tamo mjesto, dok se ne procesuiraju napadači koji su na današnji dan prije šest godina, napali, tada, premijera, Aleksandra Vučića.

"Dok se ne privede pravdi svako ko je napao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, tada premijera, koji je otišao u Srebrenicu da izrazi poštovanje prema žrtvama i bošnjačkom narodu, ja ne vidim da je nama zvaničnicima mesto tamo", rekla je Brnabić, koja je ponovo izbjegla da zločin u Srebrenici nazove genocidom kako su ga okvalificirali brojni međunarodni i domaći sudovi.

No, Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, tvrdi da premijerka Srbije - laže.

"Već godinama lični izaslanik Aleksandra Vučića moli, vapi i preklinje da mu dopustimo da dođe na komemoraciju u Srebrenicu", napisao je Suljagić.

Otkrio je da lični Vučićev izaslanik uvijek dobije isti odgovor:

"Kada Srbija genocid nazove pravim imenom, imaće mjesto na komemoraciji."

Incident s Vučićem u Potočarima desio se 2015. godine.

"Pogođen sam kamenom u usnu, ništa strašno. Naočare su mi pale i polomljene su“, naveo je Aleksandar Vučić poslije incidenta na konferenciji za novinare te je tada pozvao sve građane Srbije da "ponosno i uzdignuta čela nikada ne pokažu mržnju prema prijateljima Bošnjacima".

Danas pak, često zna reći, kako je u Potočarima bio "pokušaj njegovog ubistva".

Incident do kraja nikad nije rasvijetljen, no postoje i dokazi i svjedočenja da su incident izazvali pripadnici srbijanske BIA-e - pojedini pripadnici MUP-a Srbije koji su bili tada u Srebrenici, sada su pod sudskim postupkom zbog "odavanja službene tajne". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije