Emir Suljagić o bijegu Savčića: Ovo ne može biti samo rezultat aljkavosti

1
Radiosarajevo.ba
Emir Suljagić o bijegu Savčića: Ovo ne može biti samo rezultat aljkavosti
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Emir Suljagić

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari dr. Emir Suljagić komentirao je informaciju o raspisivanju međunarodne potjernice za nekadašnjim komandantom 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) Milomirom Savčićem, kojem se sudi za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine.

Podsjetimo, Sud BiH odredio je pritvor Savčiću, ali on nije pronađen na kućnoj adresi.

"Thread. Trinaestog jula 1995. godine civili iz kolone koja se od Srebrenice kretala prema Tuzli okupljani su na dvije lokacije: u Sandićima i nogometnom igralištu u Novoj Kasabi. Zatočenike u Novoj Kasabi obezbjeđivao je 65. zaštitni puk, tobože elitna jedinica. Tobože zato što elitne jedinice nemaju šta tražiti na obezbjeđenju ratnih zarobljenika", piše Suljagić na Twitteru.

Ta grupa zarobljenika je, nastavlja dalje Suljagić, 13. jula naveče transportovana u Bratunac, da bi nakon noći potpunog horora, kada je svako sa ulice mogao ući u objekte u kojima su zadržani i ubiti koga je htio - a mnogi su tu priliku i iskoristili - prevezeni u na teritoriju opštine Zvornik.

"Strijeljani su dan kasnije. Grupa iz Sandića prevezena je u poljoprivredni magacin u Kravici i tu strijeljana predveče 13. jula. Momir Nikolić je u svom priznanju iz maja 2003. identificirao 65. zaštitni puk kao jednu od jedinica sa kojima je koordinirao deportaciju žena i djece, te selekciju i transport muškaraca. Eto vam malo konteksta za bijeg od pravde Milomira Savčića", naveo je.

Komentirajući Savčićev bijeg dodao je kao je "ova vrsta neodgovornosti neviđena dosad u krivičnom gonjenju ratnih zločina".

"Ovo ne može biti samo rezultat aljkavosti, uz sve dužno poštovanje nekim vrlo čestitim ljudima za koje znam da se bave ratnim zločinima. Ovo je rezultat institucionalne odluke da se ne ide do kraja u krivičnom gonjenju ratnih zločina, i da se osim nemjerljive štete koja je nanesena ljudima ove zemlje, u obzir uzimaju i druge stvari, i druge, političke prilike. I da, prestanite nas patronizirati: djeca iz Srebrenice su odrasla i završila škole", zaključio je Suljagić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije