Poznato kada kreće izgradnja najsloženije građevine u BiH

3
Radiosarajevo.ba
Poznato kada kreće izgradnja najsloženije građevine u BiH
Foto: Autoceste FBiH / Izgradnja poddionice autoputa Nemila - Vranduk

Predsjednica Evropske banke za obnovu i razvoj Odile Renaud - Basso zajedno sa šefom delegacije Evropske unije, Johannom Sattlerom i direktor JP Autoputeva Republike Srpske Nedeljkom Ćorićem posjetila je Koridor 5C, uz domaćina direktora JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine, Elmedinom Voloderom.

Voloder je ocijenio da postoji snažno partnerstvo sa međunarodnim evropskim finansijskim institucijama i EU uz čiju podršku Autoceste FBiH nastavljaju realizaciju razvojnog i izuzetno važnog projekta za Bosnu i Hercegovinu kao što je autocesta na Koridoru 5C.

Voloder je podsjetio da je tunel Prenj najduža i najsloženija građevina na cijelom koridoru 5C, te da je prvi koji u Bosni i Hercegovini prelazi granicu od šest kilometara.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Autoceste FBiH odgovorile na pitanje - kada je realno očekivati da bude završen koridor Vc u BiH?

Autoceste FBiH odgovorile na pitanje - kada je realno očekivati da bude završen koridor Vc u BiH?

Predsjednica Evropske banke za obnovu i razvo Odile Renaud-Basso podsjetila je da je ova banka, od početka rada u BiH, investirala tri milijarde eura i da će nastaviti da pruža podršku BiH putem različitih projekata.

"EBRD realizuje tri prioriteta u BiH, a to su razvoj privatnog sektora, s obzirom da postoji zdrav privatni sektor sa malim i srednjim preduzećima, na drugom mjestu prioriteta su infrastrukturni projekti, kao što je autocesta na Koridoru 5C, dok je treći prioritet takozvana 'zelena agenda', odnosno zelena transformacija u procesu dekarbonizacije", naglasila je Basso.

Pored toga izrazila je zadovoljstvo svojom prvom posjetom BiH i ovom dijelu koridora 5C, te je naglasila da se radi o najboljem i najkonkretnijem dokazu utjecaja EBRD, koja sa EU i drugim finansijskim institucijama ostvaruje na terenu u BiH.

Pored toga šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler je zadovoljan posjetom i viđenim na terenu, ali i razgovorima sa predstavnicima vlasti u BiH, kao i sa direktorima JP Autoceste FBiH Elmedinom Voloderom i JP Autoputevi RS Nedeljkom Ćorićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije