Elmedin Konaković: "Pozdravljam Schmidtovu odluku, ali ne vjerujem da će prevladati Dodikov razum"

2
L. Memčić
Elmedin Konaković: "Pozdravljam Schmidtovu odluku, ali ne vjerujem da će prevladati Dodikov razum"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković kazao je u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba da pozdravlja blagovremenu odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta koji je iskoristio bonske ovlasti i nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kao i poništio posljednje odluke Narodne skupštine RS.

"Pozdravljam blagovremenu odluku visokog predstavnika koji nije dozvolio da traje trakavica oko pokušaja udara na ustavni poredak Bosne i Hercegovine i vrlo je važno da je ovako odlučeno", kazao je Konaković.

Konaković smatra da će izmjenama Krivičnog zakona bh. pravosuđe 'konačno moći raditi svoj posao'.

Denis Bećirović govorio pred Vijećem sigurnosti UN-a: "Dopustite mi da vas upoznam s 5 prevara RS-a"

Denis Bećirović govorio pred Vijećem sigurnosti UN-a: "Dopustite mi da vas upoznam s 5 prevara RS-a"

"Schmidt nije dozvolio stupanje na snagu ovih spornih zakona NSRS koji su pravni nonsens. Druga, vrlo važna, stvar jeste da je izmjenama Krivičnog zakona donio pretpostavke da ono o čemu govori zadnjih dana, postane suštinski važno, a to je da oni koji se usude kršiti ustavni poredak imaju krivičnu odgovornost. Otklonio je sumnje i nedostatke koji ranije nisu precizirali ovu vrstu krivičnog djela pa su se tužioci Tužilaštva BiH iza toga krili. Sada više nema takvih mogućnosti i oni moraju raditi svoj dio posla", kazao je Konaković za portal Radiosarajevo.ba.

Rukovodstvo bh. entiteta RS pozvao je da rade svoj posao kako bi ljudima u ovom bh. entitetu omogućili ekonomski napredak.

"Još jednom ponavljam da ljudi u bh. entitetu RS i njhihovo političko rukovodstvo imaju priliku da iskoriste ovaj momentum da ubrzamo euopske procese i dovedemo konkretne projekte, da svaki čovjek osjeti, dotakne svojom rukom nešto što znači taj napredak na europskom putu. To je jedna strana - strana prosperiteta", istakao je.

Nermin Nikšić: "Dodik je morao znati da će ga stići kazna za godine vrijeđana institucija BiH"

Nermin Nikšić: "Dodik je morao znati da će ga stići kazna za godine vrijeđana institucija BiH"

Druga strana je, kako kaže Konaković, strana koja vodi u dalju moguću eskalaciju ovog problema.

"To zaista ne preporučujem ljudima u bh. entitetu RS i njihovom političkom rukovodstvu", napominje Konaković.

Osvrnuo se i na to šta bi predsjednik entiteta RS Milorad Dodik mogao uraditi u narednom periodu.

"Na momente je Dodik izgledao racionalno, ja nikada nisam rekao da se on promijenio. Govorio sam o konstruktivnoj atmosferi u kojoj smo uradili nekoliko vrlo važnih stvari. Za mene su najvažnije te da smo ojačali institucije BiH usvajanjem budžeta i drugih važnih akata. Onda Dodik postaje nepredvidiv. Nešto ga muči i tjera na neracionalne postupke koji mogu dovesti građane RS u neko katastrofalno i ekonomski loše stanje", kazao je Konaković.

Dok je Christian Schmidt poništavao odluke NSRS-a, evo gdje je bio Milorad Dodik

Dok je Christian Schmidt poništavao odluke NSRS-a, evo gdje je bio Milorad Dodik

Napomenuo je da ne računa na Dodikov racio.

"Ne računam na njegov racio. Moja je procjena da će Dodik ići u dalju eskalaciju nepriznavanja odluka visokog predstavnika. Ako bude prevladala racionalna strana njega i njegovih saradnika, mi se brzo možemo vratiti u neki normalan ritam da korist od našeg rada imaju građani u oba entiteta.

Ponavljam, da budem iskren, ne računam da će prevladati njegov racio. Mi smo spremni za neka druga rješenja. Na svaki način ćemo zaštititi institucije Bosne i Hercegovine", kazao je Konaković u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije