Elmedin Konaković iz Brisela: 'Sada BiH trebaju hrabri lideri, ne trebaju nam kukavice'

15
A. Sokolović
Elmedin Konaković iz Brisela: 'Sada BiH trebaju hrabri lideri, ne trebaju nam kukavice'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Šef bh. diplomatije Elmedin Konaković, kazao je nakon sastanka u Bruxellesu, da je susretsa čelnim ljudima Europske unije, bio konstruktivan te da je pred Bosnom i Hercegovinom historijska šansa i da reformski zakoni moraju biti usvojeni do marta.

Na putu prema aerodromu i povratku u našu zemlju, ministar vanjskih poslova BiH je za portal Radiosarajevo.ba sumirao dešavanja na sastanku za koji je rekao da je bio od velike koristi.

"Najvažnija stvar, i neka moja lična impresija, je da ovo bio konstruktivan sastatak. Drugi dio je bio malo prevelikog formata, ali je bilo bitno da čujemo sva mišljenja. Jednim glasom svi smo se okrenuli prema Europskoj uniji", kaže Konaković iz Bruxellesa za Radiosarajevo.ba.

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Potresna snimka Vukovarke koja više od 30 godina traži oca: 'Reci mi gdje su njegove kosti...'

Podvukao je veoma važnu ambiciju koja je pred sadašnjim političkim liderima...

"Moramo do kraja ove i početka naredne godine usvojiti nekoliko zakona i krunisati politički zahvat koaliciji koja bi Bosnu i Hercegovinu približila Europskoj uniji. Šansa je tu, trebaju nam hrabri lideri, ne trebaju nam kukavice. Taj potencijalni kukavičluk bi koštao sve ljude u Bosni i Hercegovini ulaska u Europsku uniju", podvukao je šef. bh. diplomatije.

Zanimalo nas je ko od europskih lidera u ovom trenutku daje najveću podršku Bosni i Hercegovini na putu prema Europskoj uniji.

"Moram istaknuti angažman svih čelnih ljudi Europske unije. Komesar Oliver Varhelyi nas je danas posebno podržao. S njim smo i imali prvi dio sastanka u Bruxellesu. I to je bila rasprava o političkom ambijentu koji je preduslova da se desi ono što se svi mi nadamo - putu prema Europskoj uniji", dodao je Konaković.

Ministar vanskih poslova BiH je za naš portal i komentirao stav zvaničnika iz bh. entuiteta Republika Srpska da ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije treba ići u paketu.

Krišto iz Brisela: 'Očekujem da BiH konačan datum otvaranja pregovora dobije do kraja godine'

Krišto iz Brisela: 'Očekujem da BiH konačan datum otvaranja pregovora dobije do kraja godine'

"Ne sviđa nam se svima 14 prioriteta. Nama iz FBiH jedan dio, predstavnicima iz RS neki drugi prioritet. No, ne vidim baš osmijehe na licima i treba odabrati prioritete koji će nas približiti konačnom cilju.

Ovo je jedna velika raskrsnica. Imamo priliku da skrenemo na pravi put i prbližimo se EU kao nikada do sada. Vjerujem da to možemo", poručio je Elmedin Konaković za portal Radiosarajevo.ba iz Bruxellesa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije