Elmedin Konaković: BiH očekuje da će SAD izvršiti pritisak na Izrael i zaustaviti ubijanja u Gazi

3
Radiosarajevo.ba
Elmedin Konaković: BiH očekuje da će SAD izvršiti pritisak na Izrael i zaustaviti ubijanja u Gazi
Foto: Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković o situaciji u Gazi

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, povukao je paralele između onoga što se događa u Gazi i onoga što se događalo u Bosni tokom rata 1992.-95, gdje je po procjenama ubijeno oko 100.000 ljudi.

Konaković je rekao da bosanskohercegovačka zajednica, a posebno Bošnjaci koji su tokom rata u BiH procesuirani i ubijani, imaju ogromno suosjećanje sa stradanjem naroda Gaze.

"Stvarno je teško vidjeti ove slike", rekao je za Al Jazeeru u LIVE blogu, u dijelu koji je naslovljen sa "Bosna očekuje da će SAD pritisnuti Izrael da zaustavi ubijanja u Palestini". "Osudio sam napad Hamasa 7. oktobra, ali to ni na koji način ne može biti razlog da Izrael ubija civile, uništava džamije, crkve i bolnice."

Šefovi diplomatije Italije i Austrije: "Impresivan napredak BiH, nadamo se otvaranju pregovora"

Šefovi diplomatije Italije i Austrije: "Impresivan napredak BiH, nadamo se otvaranju pregovora"

Konaković, koji prisustvuje Forumu u Dohi, za AJ je rekao da su SAD najvažniji politički partner BiH uprkos različitim stavovima o ratu u Gazi.

"To ne znači da se slažemo sa svime što oni (SAD) rade. Očekujem da će vlasti iz SAD-a reagirati i zapravo inzistirati prema izraelskoj strani da se ovo zaustavi; da se zaustavi ubijanje u Palestini", rekao je, te nastavio:

Ministar Konaković sastao se s britanskim lordom Ahmadom: U fokusu razgovora saradnja BiH i UK

Ministar Konaković sastao se s britanskim lordom Ahmadom: U fokusu razgovora saradnja BiH i UK

"Imamo dokaze od ranije da se to može dogoditi, čak i pod ne tako poželjnim okolnostima. Na kraju rata u Bosni, Amerikanci su doveli predstavnike naše vlasti s tadašnjim ratnim zločincima i posredovali u našim pregovorima o budućnosti naše zemlje, ali to je zato što je postojala volja na obje strane, i naše i njihove, da se rat zaustavi."

Konaković je zaključio da, iako "nije lako, moguće je i mnogo bolje nego gledati sve te slike stotine djece koja umiru svaki dan".

Podsjetimo, Konaković učestvuje od 10. do 11. decembra ove godine, na poziv premijera i ministra vanjskih poslova Države Katar Mohammeda bih Abdulrahmana bin Jassima Al- Thanija, na 21. Doha Forumu u Kataru, pod nazivom "Izgradnja zajedničke budućnosti".

Forum je prilika za razmjenu ideja i pogleda na najvažnija regionalna i međunarodna pitanja, globalne promjene, sigurnosne izazove, ekonomsku politiku i razvoj te tehnologiju i održivost.

U okviru Foruma ministar Konaković je učestvovao na panelu Ka slojevitom svijetu: Preispitivanje saveza, te je u svom obraćanju naglasio da danas živimo u svijetu koji se najbrže mijenja u historiji čovječanstva, gdje se iznenada pojavljuju izazovi, koji u mnogim slučajevima imaju globalni utjecaj.

Elmedin Konaković naredna dva dana boravi na Doha Forumu

Elmedin Konaković naredna dva dana boravi na Doha Forumu

Osvrnuo se potom na euroatlantski put BiH, geopolitički značaj zapadnog Balkana, Berlinski proces i regionalnu saradnju.

Posebno je ocijenio prednosti i geopolitički značaj BiH navodeći kao primjer glavni grad Sarajevo, mjesto gdje se susreću Istok i zapad i koji svake godine posjećuje hiljade turista iz svih dijelova svijeta.

Kada je riječ o evropskom putu BiH, Konaković je naglasio značaj i prednosti proširenja EU u kontekstu sigurnosnih izazova, istaknuvši da se pristup proširenju kod 27 članica EU promijenio uslijed rata u Ukrajini. Ponovio je da Bosna i Hercegovina članstvo u EU vidi kao šansu za trajni mir, stabilnost, sigurnost i prosperitet.

Uzimajući u obzir da je regionalna saradnja kamen temeljac političkog okvira EU za zapadni Balkan, Konaković je podsjetio na Berlinski proces kao okvir saradnje koji je kompatibilan sa procesom evropskih integracija.

Naglasio je prednosti regionalne saradnje u oblasti ekonomije, kada je riječ o funkcioniranju Zajedničkog regionalnog tržišta, pristupu fondovima, privrednoj saradnji među državama zapadnog Balkana, otvorenim granicama, transportu te usklađivanju privrede sa standardima i praksama EU.

Još jednom je ponovio da BiH želi biti dio EU i u tom smislu naglasio značaj dijaloga i kompromisa u cilju izgradnje svjetlije budućnosti, kako u BiH, tako i u slučaju Ukrajine i Gaze.

Podsjetio je na primjer BiH, gdje i sam ima težak zadatak, sjediti svaki dan s onima koji negiraju genocid i slave ratne zločine i zločince jer je opcija kompromisu konflikt.

Elmedin Konaković iz Brisela: 'Sada BiH trebaju hrabri lideri, ne trebaju nam kukavice'

Elmedin Konaković iz Brisela: 'Sada BiH trebaju hrabri lideri, ne trebaju nam kukavice'

Poručio je da nije lako, ali želi uspjeti i graditi svjetliju budućnost za sve ljude u BiH, što može poslužiti kao primjer i Ukrajini i Rusiji, kao i Palestini i Izraelu.

Na 21. izdanju Foruma u Dohi, dijaloškoj platformi koja predstavlja različitost gledišta, perspektiva i interesa ljudi diljem svijeta, okupili su se vodeći svjetski dužnosnici, politički i poslovni lideri te predstavnici civilnog društva kako bi razmijenili mišljenja, ideje i vizije vezane uz teme Foruma, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije